Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg utreder om ett privat företag kunde laga maten

Från 2012
Uppdaterad 27.06.2014 14:44.
Kosthållschef Agneta Lindroos packar ner en modell av Raseburgaren.
Bildtext Centralköket i Karis ligger högt på renoveringslistan.
Bild: YLE/Minna Almark

I det första budgetförslaget för Raseborg hade det reserverats 3,5 miljoner euro för köksrenoveringar eller för ett centralkök i staden. Men när svångremmen nu dras åt har pengarna för renoveringen helt och hållet strukits. Istället sägs det att Raseborg ska utreda vad det skulle kosta om köksfunktionerna helt eller delvis utlokaliseras - alltså sköts av en privat aktör.

Radio Vega Västnyland: Bespisningen i Raseborg kanske utlokaliseras

Programmet är inte längre tillgängligt

SFP:s Björn Siggberg leder direktionen för Intern service. Han tycker det är fel att alla pengar stryks på en gång.
- Jag är bekymrad.

I Karis finns ett centralkök som behöver renoveras. Planeringen av renoveringen har redan kört igång, men stannar nu upp.
- I och med att det är det största köket är det också det mest sårbara köket. Jag hade hoppats vi åtminstone hade fått fortsätta planera renoveringen medan man samtidigt utreder de övriga lösningarna.

Sjukhuset har överkapacitet också på kökssidan

På kort sikt och som snabbare lösning har Västra Nylands sjukhus meddelat att man har kapacitet att laga mer mat än vad man gör i dag. Björn Siggberg bedömer att sjukhuset i så fall kunde tillreda mat för Hagahemmet i Ekenäs och äldreboendet i Snappertuna.

Men för skolor och daghem är det här ingen lösning.

Hur det skulle bli ifall en privat aktör tog över hela kosthållet i staden är också oklart.

Lea Adolfsson och Björn Siggberg
Bildtext SFP:s Björn Siggberg
Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius

Siggberg säger att till exempel ett privat företag kunde bygga ett centralkök. Men det behövs ändå utdelningskök och de är kommunala. Så helt kommer staden inte undan utan att öppna kassavalvet.
- Det är klart att det är billigare att renovera till utdelningskök än att renovera till bespisningskök, men renoveringar krävs i vilket fall som helst.

Oklar linje

Frågan om hur det ska gå med köksverksamheten i Raseborg har utretts i flera repriser, men konsultutredningarna har inte utmynnat i klara besked.

Och fortfarande lämnas frågan alltså öppen om hur det ska gå att minska antalet tillredningskök från nuvarande 16.

Björn Siggberg efterlyser en klar linje.
- Vi har nog inom Intern service väntat på klara signaler om vad det är egentligen man vill ha utrett, men det har varit ett läge där man inte har vetat i vilken ända man ska börja.

Diskussion om artikeln