Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Kenneths kåldolmar

Från 2012
Uppdaterad 27.11.2015 16:32.
Kåldomar serveras i studion.
Bildtext Kåldomar serveras i studion.
Bild: Svenska Yle / Min morgon

På Kåldolmens dag (ja tänk, det finns faktiskt en sån!) 30.11 gjorde Kenneth Nars kåldolmar i Min Morgon. Här är receptet!

Kenneths kåldolmar

Mängd: 10 personer

Tillagningstid: 180 min, varav förberedelser 30 min

Ingredienser

  • 2 st vitkålshuvud - stora
  • 2 deciliter (dl) grötris
  • 1 kilogram (kg) malet kött - 2/3 nöt, 1/3 gris
  • 2 deciliter (dl) skorpsmulor
  • 3 deciliter (dl) vatten
  • 2 deciliter (dl) grädde
  • 1 st ägg
  • 1 matsked (msk) salt
  • 1 tesked (tsk) vitpeppar
  • 1 st lök - stor gul
  • 2 matsked (msk) smör
  • 3 matsked (msk) sirap - till pensling
  • 100 gram (g) smör - till pensling

Instruktioner

På Kåldolmens dag (ja tänk, det finns faktiskt en sån!) 30.11 gjorde Kenneth Nars kåldolmar i Min Morgon.

Gör så här:

Skär ut rotkilen ur kålhuvudena. Koka de hela kålhuvudena i saltat vatten i cirka 10 minuter. Lyft upp kålen, skölj i kallt vatten och lösgör några blad åt gången. Koka resten av kålhuvudena några minuter och lösgör resten av bladen. Spara kokspadet.

Skär, eller hyvla med osthyvel, av den tjocka och hårda mittnerven på kålbladen så att bladet är jämnt och går att vika.

Koka riset mjukt. Blanda skorpsmulorna i en stor skål med vatten, grädde, salt, ett ägg och vitpeppar. Låt svälla en stund. Finhacka löken och fräs den mjuk i smöret. Blanda löken, riset och köttfärsen i skorpsmulegröten till en jämn blandning.

Ställ ugnen på 200 grader. Vik ut kålbladen på ett skärbräde och lägg två matskedar färsblandning på den tjockare ändan av bladet. Vik bladet en gång över färsen, vik sedan sidorna och rulla ihop kåldolmen till ett snyggt paket. Lägg kåldolmen med vecket nedåt på en ugnsplåt. Fyll två hela plåtar med kåldolmarna. Bryn 100 gram smör i en stekpanna och pensla allt över kåldolmarna. Ställ i ugnen och stek i cirka 20 minuter, tills ytan börjar bli ljusbrun. Ta ut plåten och vänd på alla kåldolmar med en tång åt samma riktning, så inte kålbladen vecklar ut sig. Ringla över sirap och ställ i ugnen igen. Upprepa stekningen och vändningen 2-3 gånger och ös med skyn från ugnsplåten. Häll några dl av kokspadet på plåten. Efter 1,5 - 2 timmar borde kåldolmarna ha en vackert mörkbrun yta. Ta ut plåten och låt svalna. Häll sedan skyn i en kastrull, koka ihop och justera sältan. Häll i 2 dl grädde och koka ihop såsen i cirka 10 minuter.

Kåldolmarna smakar ännu bättre om de värms i ugnen dagen efter att de gjorts. De kan också frysas.

Servera med sås, lingonsylt och luftigt potatismos.

Min Morgon: Kenneths kåldolmar - Spela upp på Arenan