Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minna Knus-Galán: Finland uselt på att utreda korruptionsfall

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 15:51.

Rättsprocesser i ekonomisk brottslighet är alldeles för långa i Finland, säger reportern Minna Knus-Galán. Europeiska människorättsdomstolen har prickat Finland 56 gånger sedan början av 2000-talet på grund av överlånga rättsprocesser. Bland våra nordiska grannar är vi sämst i klassen på området, konstaterar Knus-Galán.

Minna Knus-Galán var reportern som avslöjade Instrumentariums mutaffär i Finland år 2005. För henne är det ofattbart att det har tagit sju år för polisen att utreda anklagelserna. Professorn i kriminalrätt Dan Frände har enligt henne kallat fallet Costa Rica Instrumentarium för en rättskandal, eftersom förundersökningen tagit så länge.

Knus-Galán sade i en intervju för måndagens Aktuellt 17 att korruptionfall är speciellt pinsamma för Finland, eftersom vi gärna tänker att vi att vi ligger på topp då det kommer till de internationella antikorruptionslistorna.

- Tre internationella korruptionsskandaler har hittills kommit fram i Finland, Instrumentarium, Patria och Wärtsilä, säger Knus-Galán. Både Patria och Instrumentarium har behandlats av polisen i fem till sju år. Wärtsiläutredningen gick snabbare, men fallet har däremot fastnat i rättsinstanser.

Enligt Knus-Galán är Finland uselt på att utreda korruptionsfall, vilket också riksåklagaren medger. Han har sagt att dessa processer är pinsamma för en rättstat som Finland.

För Costa Rica har fallet inneburit ett enormt lån från Finland och anskaffningar av massvis med dyr apparatur, som har fått samla damm i sjukhuskällarna. Apparaterna behövdes helt enkelt inte, vad man behövde var enligt Knus-Galán något mycket mer grundläggande.

För Finlands del har räntorna för affären fallit på skattebetalarna, säger Knus-Galán. Hittills har sex miljoner euro betalats, och nästa år betalas sista raten.

- Sist och slutligen är det skattebetalarna i de båda länderna som står för fiolerna, säger Knus-Galán.