Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad investerar stort nästa år

Från 2012
Uppdaterad 11.12.2012 10:47.
Vasa fullmäktige.
Bild: YLE/Filip Stén

Vasa stadsfullmäktige höll ett långt möte i dag måndag där merparten av tiden gick åt att godkänna stadsstyrelsens budgetförslag. Vid 22-tiden på kvällen hoppades fullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP) att de skulle få genom det sista innan klockan gick över till ny dag.

Det stora samtalsämnet var social- och hälsovården. Det uppstod en timmeslång debatt om hur många kvotflyktingar Vasa stad ska ta emot nästa år eller om stadens ens ska ta emot några. Lauri Karppi, Sannf, var en av de som begärde många talturer i den här diskussionen. Karppi var av den åsikten att Vasa behöver säkra gator och inte fler invandrare.

Programmet är inte längre tillgängligt

Kristina Stenman (SFP) framförde sin oro över att utslagning blir allt vanligare i vårt samhälle och det oberoende ursprng. Har man varken utbildning eller arbete är utslagning ett stort hot.

Anna Bertills (SFP) stödde Stenman och sa även att faktumet att samhället blivit kallare verkligen kändes av i diskussionen om kvotflyktingar.

Tapio Osala, Gröna, föreslog att antalet kvotflyktingar höjs till 70 från stadsstyrelsens förslag på 20. I år har 70 tagits emot. Osalas förslag fälldes i omröstning eftersom stadsstyrelsen ett mindre antal för att göra arbetet på utlänningsbyrån bättre.

En annan stor fråga var den om att dra in 43 platser på institutionsvårdsnivå. Lagen om äldreservice uppdateras i sommar och i den ingår att anstaltsplatserna ska bli färre och i stället ska hemvården förbättras. Thomas Öhman, (SFP) och ordförande för social och hälsovårdsnämnden, intygade att hemvården ska förbättras och bevisade det genom att föreslå en investering i ett rehabiliteringscenter för hemvården. Hans förslag beviljades.

Stora investeringar i skolor och daghem kommer att göras nästa år och det rör sig om ett mångmiljonbelopp.