Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vinet som behöver köld

Från 2012
Uppdaterad 14.12.2012 18:12.
En kvinna skördar druvor för att användas till att brygga eiswein
Bild: Daniel Karmann/EPA

Vid vingårdarna runtom i Europa är vintern ofta en lite lugnare tid. I Tyskland är ändå en del vingårdar fullt sysselsatta, då vinterns första riktiga köldknäpp sätter in. Vi har följt med när man skördar druvorna, som skall bli en vinraritet.

Det är stjärnklar himmel. Det är endast traktorernas ljus, som lyser upp de enorma vinodlingarna. Termometern visar minus tolv grader. Det är perfekt väder för att skörda druvorna för årets isvin.

Vi befinner oss strax utanför den lilla byn Nordheim am Main i hjärtat av det frankiska vinodlingsområdet. Här har vingården Waldemar Braun sina druvodlingar. Vinrankorna ser kala, ja nästan döda ut, men likväl är de fyllda med tusentals små druvklasar.

– Vi skördar en Nordheimer Vögelein Riesling-druva, som är perfekt för isvin, säger vinodlaren Patrick Braun och han förklarar vidare vad det här med Eiswein egentligen går ut på.

– Då man skördar druvor för Eiswein är det viktiga att druvorna är helt genomfrusna. På så sätt kan man pressa druvorna, utan att samtidigt pressa ut vattnet ur dem. Så får man en koncentrerad druvmust med hög sockerhalt, som är grunden för isvin, säger Braun.

– I dag har vi i mitt tycke ett perfekt väder. Reglerna säger att det måste vara minst sju minusgrader. Nu är det betydligt kallare och det ger mer säkerhet då vi pressar druvorna. Snön på druvorna har också hållit dem kalla under dagen.

Talkoanda bland vinrankorna

Ett tjugotal personer, främst släkt och vänner har samlats i den mörka natten för att skörda druvorna.

– Vi var med år 2002 då man senast gjorde ett lyckat isvin. Det är på dagen tio år sedan den skörden. Det blev för övrigt ett mycket bra vin säger Günther, och det tror han att det blir också nu, tack vare den stränga kölden.

– Då vi skördar druvor för vanligt vin, är vi mycket noggranna med att alla druvor är av perfekt kvalitet. Redan ett litet fel på druvan leder till att den slängs bort. När man gör isvin spelar druvornas kvalitet egentligen ingen större roll. Här kan man ta vara på precis allt, då det är fruset. I slutändan är det ju vinets sötma som är det viktiga, säger Patrick Braun.

Och det som man alltså förhoppningsvis får av de skördade druvorna är ett sött vin med en alkoholhalt på omkring sju procent. Det första isvinet ska ha gjorts av romarna. I Tyskland sägs traditionerna gå tillbaka till slutet av 1700-talet och just regionen Franken. Förutom i Tyskland produceras Eiswein också i till exempel Österrike. Världen största producent är ändå för tillfället Kanada.

Exklusivt vin

Vid Weingut Waldemar Braun räknar man i år med att producera mellan 150 och 180 liter isvin. Det handlar alltså om mycket jobb för en rätt så liten mängd vin.

– Det är bara spännande att prova på att göra vin på ett lite annat sätt. Det börjar med att man plockar druvorna i kölden på natten och slutar med att man i bästa fall får njuta av ett ädelt vin, säger Patrick Braun.

Då vingården årligen producerar närmare hundratusen flaskor vin, är isvinet alltså något av en raritet. Och att vinet är exklusivt ser man på priserna. Vingårdens Eiswein av den förra lyckade årgången, det vill säga år 2002, kostar omkring hundra euro litern.

Riskabel satsning

Det höga priset beror också på de många risker som hänger ihop med produktionen. Senast man försökte, år 2009, blev kvaliteten för dålig och vinet kom aldrig på flaska.

– Att bedöma riskerna i direkta siffror är förstås svårt, men det är många saker som skall klaffa. Till exempel borde kölden helst komma rätt så tidigt. Då man i oktober bedömer att druvorna verkar vara av god kvalitet, kan de ännu förstöras av regn och värme i november. Så har vi förstås flyttfåglarna, som kan slå sig ner och kalasa på druvorna, säger Patrick Braun.

I Franken var fjolåret en snudd på katastrof, gällande just isviner. Skörden kom igång först efter mitten av januari och till slut var det bara tre gårdar, vars vin fyllde kvalitetskriterierna. Bland de vanliga vinerna var kvaliteten visserligen hög, men mängderna små. År 2012 däremot blir ett betydligt bättre vinår, inte endast med tanke på Eiswein.

– År 2012 har igen varit ett normalt vinår, och man träffar på många lyckliga vinodlare i trakten, konstaterar Patrick Braun.