Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ivrig fotograf årets Nils Oskar

Från 2012
Uppdaterad 11.12.2012 17:45.
Bildtext Per Gustaf Wikström

Årets Nils Oskar-utmärkelse går i år postumt till ingenjören och amatörfotografen Per Gustaf Wikström.

Wikström, född 1934, dog för två år sedan och testamenterade då en stor del av sin egendom till Sagalunds museistiftelse. Förutom en fastighet i Orrnäs fick Sagalund också en stor fotosamling.

Med Nils Oskar-utmärkelsen vill Sagalundgillet hedra minnet av Wikström som under årens lopp många gånger på olika sätt uppmärksammade museet.

Fastigheten i Orrnäs innehöll föremål, möbler och husgeråd från 1950-talet och i övre våningen i Bagarstugan i Kimito har nu ett rum med möbler och prylar från 1950-talet inretts.

Bildtext Bagarstugans vindsrum har inretts med möbler och saker från det Wikströmska hemmet i Orrnäs.

Per Gustaf Wikström var hemma i Orrnäs på Kimitoön, men bodde i Esbo. Hans stora fritidsintresse var fotografering. Han har bland annat fotograferat alla gravrösen på Kimitoön, men också insekter och natur.

Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors har fått ta emot facklitteratur och herbariesamlingar samt totalt fyrtiotusen bilder med naturmotiv.

Testamentet till Sagalund innehöll också en fin kamerautrustning som personer som utbildar sig till fotografer nu kan anhålla om att få låna ett år i taget.