Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Livlig diskussion att vänta om p-huset i Borgå centrum

Från 2012
Uppdaterad 11.12.2012 15:52.
Bild: YLE/Erica Vasama

Diskussionen om parkeringshuset på den så kallade Elantotomten i Borgå fortsätter i stadens fullmäktige. Planerna på huset har förändrats så mycket på två år att fullmäktige vill behandla frågan en gång till.

Det har visat sig att parkeringsplatserna blir rätt förmånliga för staden jämfört med liknande projekt på andra håll i Finland: 22 500 euro per plats. De nuvarande avgiftsbelagda platserna i centrum används dåligt, men fullmäktigeledamöterna Janette Englund (SFP) och Matti Nuutti (SDP) är ändå övertygade om att ett parkeringshus behövs i centrum.

- Vi önskar att få mer handel i centrum och då behövs det helt klart fler platser, säger Englund. Människor vill gärna ha kort väg att bära sina inköp. Man måste tänka på den framtida utvecklingen av centrum.

- Det gynnar staden när flera aktörer deltar i projektet. För Borgå ensamt skulle det vara alltför dyrt att bygga parkeringshus, påpekar Nuutti. Dessutom har det visat sig att människor helst vill parkera rakt framför dörren.

Då stadsfullmäktige beslöt att staden går med i det parkeringsaktiebolag som bildas var det tal om en byggnad på kring 550 bilplatser. Under två år har huset krympt på pappret och det slutliga antalet platser är cirka 380. En del fullmäktigeledamöter har känt sig lurade och därför ska frågan tas upp på nytt på mötet på onsdagen. Både Janette Englund och Matti Nuutti är rätt övertygade om att planen godkänns.

- Visst kan det bli diskussion. Dessutom finns det en del ledamöter som provocerar och protesterar för sakens skull, säger Nuutti. Det handlar ändå om Borgå centrums livskraft. Det här är en bra satsning och det skulle vara olyckligt om det skulle bli överraskande fördröjningar. Då väcks frågan om de andra aktörerna drar sig ur projektet.

- Det var en olycklig omständighet att det var så exakt platsantal givet i de planer som godkändes av fullmäktige för två år sedan, säger Englund. Men nu måste man använda sunt förnuft och hoppas att planerna framskrider med fart.

Stadsfullmäktige i Borgå tar upp frågan under sitt möte på onsdag kväll.