Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Kanalisera pengarna rätt i kommunerna"

Från 2012
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Mirjam Kalland
Bild: Susa Junnola / MLL

- Det är i och för sig positivt att de här hälsogranskningarna görs men idén bakom de nya föreskrifterna är att man skulle kunna fånga upp de problem som barnet, den unga eller hans familj har och erbjuda stöd, säger Mirjam Kalland, generalsekreterare för Mannerheims barnskyddsförbund i en kommentar till THL:s senaste rapport. Enligt den har de flesta hälsocentralerna i Finland misslyckats med att ordna så många skolläkare och barnrådgivare som lagen förutsätter.

Frågan är inte att det inte finns pengar i kommunerna utan frågan är hur man väljer att kanalisera dem, poängterar Kalland. Man talar mycket om bristerna i ungas och barns hälsa men när det handlar om det konkreta - så når resurserna inte ända fram.

Enligt Kalland syns bristerna främst inom den förebyggande verksamheten. Det är här man har de största möjligheterna att fånga upp problemfallen i tid. 99,8 procent av barnfamiljerna använder barnrådgivningarna. De väntar sig att få både stöd och hjälp därifrån också.

Det finns goda exempel

Kalland säger att det finns exempel på kommuner där man lyckat särskilt bra, i till exempel Imatra beslöt man år 2009 att öka personalen vid barn och mödrarådgivningarna.

- Varje hälsorådgivare fick ett arbetspar, en familjarbetare. Det här var en bra lösning för både familjerna och deras välbefinnande och på kommunens ekonomi.
Jag rekommenderar varmt att kommunerna bekantar sig vid den modell som tillämpas i Imatra, säger Kalland.

De största problemen mot ungas och barns hälsa är ändå att skillnaderna i hälsa ökar. Ser man på temat rent fysiskt så syns det inom till exempel tandvården, barns tänder mår sämre, övervikten ökar som en följd av för mycket stillasittande.

Kalland framhåller att problemen har att göra med föräldrarnas utbildningsnivå, tyvärr, och det kullkastar principen om att alla har lika rätt till hälsa och hälsotjänster i Finland.

Mirjam Kalland intervjuades i kvällens TV-nytt.

Diskussion om artikeln