Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt projekt med ledbelysning i växthus

Från 2012
Uppdaterad 18.12.2012 15:10.
Västhus i Övermark.
Bildtext Arkivbild
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Yrkeshögskolan Novia kan nu starta upp ett försöksprojekt med ledbelysning (lysdioder) i växthus. Finansieringen är klar och så snart som möjligt ska man söka en frivillig grönsaksodlare som kan upplåta sitt växthus för forskningen.

Med projektet vill man klargöra hur ledbeslysning i växthus inverkar på skörden och energikonsumtionen.

Lagen om indrivning förändras nästa år

Programmet är inte längre tillgängligt

- Tekniken bygger på att man kan plocka ut de våglängder i ljuset som växten behöver och har mest nytta av. På det sättet kan man spara energi, säger Kristian Blomqvist, forsknings- och utvecklingsledare på Novia.

Den totala budgeten för projektet är 315 200 euro. Forskningen finansieras av Österbottens Förbund (70 procent), Yrkeshögskolan Novia och MTT (23 procent) samt Vasek och ÖSP.

Finansieringen för projektet blev slutgiltigt klar i och med att Närpes stadsstyrelse på tisdagen beslöt att delta med 14 000 euro som kommunal medfinansiering. Staden förutsätter att försöket med LED görs vid odlingar i Närpesområdet.

Projektet inleds med en odlarträff i början av året så att projektet redan från första stund tar med den målgrupp som det riktar sig till.

Efter det sker upphandling av belysningen. Lamporna leasas för att projektet inte ska låsas vid någon specifik tillverkare.

De försök med lysdioder i växthus som påbörjades inom Martens trädgårdsstiftelse avbröts när stiftelsen gick i konkurs. Den forskningen gjordes i privat regi och resultaten blev inte offentliga.