Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fem linjer blir en på Novia

Från 2012
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bildtext Novias utbildningar presenterade sig för allmänheten under högskoledagen den 12 december.
Bild: Yle/Tove Virta

Yrkeshögskolsektorn förändras för tillfället mycket och sparkraven är hårda. Ett led i det är att yrkeshögskolan Novia i Ekenäs slår ihop fem utbildningprogram till ett och trädgårdsutbildningen blir internationell.

Bildtext Trädgårdsstuderandena Linda Fröberg, Mima Hellsberg och Carolina Holmqvist.
Bild: Yle/Tove Virta

Radio Vega Västnyland: Studerande under högskoledagen, programmet för trädgårdsnäring

Programmet är inte längre tillgängligt

Alla naturbruksprogram i Raseborgs slås ihop till ett som heter Naturbruk och miljö. Då man söker in till Naturbruk och miljö så väljer man sedan profilering, valmöjligheterna är lantbruk, skogsbruk, miljöplanering, landskapsplanering och trädgårdsnäring. Det är exakt samma som idag men ännu är de skilda program. Så vad skiljer, enhetschef Thomas Böckelman?

- Samma sak händer i yrkeslivet, man måste ha mer allmänt kunnande. Vi tror också att man inte behöver läsa alla kurser skilt, till exempel ekonomi och ledarskap kan man ha i större grupper.

Bildtext Novia höll öppet hus under högskoledagen och hade också bjudit in bland annat Raseborgs stad.
Bild: Yle/Tove Virta

Radio Vega Västnyland: Enhetschef Thomas Böckelman om förändringarna inom yrkeshögskolorna

Programmet är inte längre tillgängligt

Profileringen för trädgårdsnäring blir ett internationellt program där man under det tredje eller fjärde året ska åka utomlands för att få specialisering, exempelvis till Sverige eller Holland.

- Skulle inte de här reformerna göras så skulle de här programmen bli så dyra att man inte ens med svenskheten som motivering kunde ha kvar dem, säger Böckelman.