Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Premiärministern fördömer Depardieu för skatteflykt

Från 2012
Uppdaterad 12.12.2012 18:16.
Den franska skådespelaren Gérard Depardieu

Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault fördömde på onsdagen den berömda franska skådespelaren Gérard Depardieus beslut att flytta till Belgien för att undgå skatt.

Depardieu har köpt ett hus i den belgiska staden Néchin cirka en kilometer från den franska gränsen, enligt stadens borgmästare.

Néchin bebos sedan tidigare av flera rika fransmän. Nästan 30 procent av stadens befolkning är franska medborgare. Bland invånarna finns den franska affärsfamiljen Mulliez, som kontrollerar supermarketkedjan Auchan och sportkedjan Decathlon.

För några månader sedan ansökte Frankrikes rikaste man lyxvarumagnaten Bernard Arnault om belgiskt medborgarskap. Arnault kontrollerar konglomeratet LVMH med varumärkena Moët & Chandon, Hennessy och Louis Vuitton. Han är också chef för Christian Dior.

Premiärminister Ayrault betecknade Depardieus beslut att flytta som patetiskt och opatriotiskt.

- Alla älskar artisten Gérard Depardieu, men att betala sina skatter är en solidarisk och patriotisk gärning, sade Ayrault. Depardieu själv har inte kommenterat saken. Han har det senaste året fått negativ publicitet för att bland annat ha kört skoter berusad, betett sig olämpligt på ett flygplan och uppträtt tillsammans med den uzbekiska diktatorn Islam Karimovs kontroversiella dotter Gulnara Karimova, som bland annat sägs vara inblandad i muthärvan kring Telia Soneras affärer i Uzbekistan.

Skatteflykten till Belgien är en reaktion på den socialistiska franska regeringens beslut att beskatta de rika hårdare. Inkomster över 1 miljon euro årligen beskattas med 75 procent. Den högsta skatten i Belgien är 50 procent. Frankrike inför också förmögenhetsskatt, vilket Belgien saknar. Dessutom är arvsskatten lägre i Belgien.

Depardieu är Frankrikes rikaste och mest kända skådespelare med hyllade roller bland annat i filmerna Cyrano de Bergerac, Green Card och Asterixfilmerna. Han har också stora affärsintressen i vingårdar och restauranger.

Den franska premiärministern försvarar de hårdare skatterna med att de är rättvisa då vanliga franska medborgare tvingas göra uppoffringar för att få statens finanser i ordning.

- Att vara fransman är att älska sitt land och hjälpa det att komma på fötter igen, sade Ayrault.

De nya skatterna har välkomnats av den franska vänstern som liksom premiärministern anser det vara rättvist att de rika betalar mer för att hjälpa statsfinanserna. Högern har varnat för att de rika skattebetalarna flyr och att utländska investeringar i Frankrike minskar.