Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lång kö för halkpatienter

Från 2012
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bild: Yle

Snön föll och nu faller folk i backen. Benbrott i ben och armar är den vanligaste halkskadan bland dem som uppsöker Tölö akutmottagning i Helsingfors. 20-30 patienter väntar på operation.

Jouren i Tölö får fem till tio nya halkpatienter dagligen med skador som behöver opereras. De flesta får vänta en eller två dagar på operation och nu under halkans högsäsong har man en extra operationssal i beredskap för att beta av kön.

Extra operationssal i bruk

- Vi har en extra operationssal i beredskap för att kunna operera fler patienter. De senaste veckorna har vi haft den andra operationssalen i bruk två tre dagar i veckan, säger Kaisa Virtanen, ansvarig läkare på avdelningen.

Det är både unga friska mänskor och äldre personer som har svårt med balansen som faller och slår sig i halkan. Virtanen rekommenderar därför halkskydd under sulan och det kan löna sig att stanna inne tills gatan är sandad om man har riktigt svårt att röra sig.

Alla kan falla

Halkolyckor kan i värsta fall orsaka hjärnskador om man slår huvudet. Och det gäller för var och en att se upp eftersom halkan inte ser till åldern säger ansvariga läkaren på Tölö sjukhus akutmottagning.

- Det finns egentligen inga typiska patienter utan alla kan råka illa ut. Äldre mänskor som har problem med balansen och svag muskulatur men också friska unga mänskor i tjugoårsåldern halkar och slår sig, säger Kaisa Virtanen.