Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ett sätt att tigga med stil

Från 2012
Uppdaterad 13.12.2012 10:29.
Bildtext Jyrki Ojala med det färska vinternumret av tidningen Iso Numero.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Tidningen Iso Numero erbjuder ett alternativ till att tigga. De som har det sämre ställt får sälja tidningen ute på gatan och tjäna pengar åt sig själva. Detta värmer speciellt i juletider.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Det internationella konceptet har varit i Finland i några år och nu även nått Åbo. Hemlösa, drogmissbrukare och andra vid behov av hjälp får köpa den allmännyttiga tidningen för en euro och sedan sälja den ute på gatan för fyra. Den skattefria vinsten på tre euro får de behålla själv.

– En kompis sa att det är ett sätt att tigga med stil. Man behöver inte stå med utsträckta händer och förklara att man tappat bort busspengarna, säger den tidigare drogmissbrukaren Jyrki Ojala, som sålde tidningen under de bostadslösas natt i Åbo på hösten och även ska sälja det nyss utkomna vinternumret.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Människor brukar i allmänhet ställa sig vänligt till försäljningen, framför allt de som hört talas om Iso Numero eller dess förebild The Big Issue som startade i England. Ett städigt utseende och artigt beteende hjälper också.

– En punkarkompis som såg lite farlig ut ville några inte alls ha tidningen av, dom gav bara fem euro och sade mer eller mindre att stick härifrån. Själv hade jag städigare klädsel och märkte att människor genast hade en helt annorlunda attityd, berättar Ojala.

Bildtext Liisa Äyräs
Bild: Yle/Janne Isaksson

I Åbo kan man hämta Iso Numero från Elokolo, en plats dit man kan komma för att äta billigt, sköta sina dagliga ärenden och umgås. Pengarna från tidningsförsäljningen går till vanligt leverne, fastän Elokolo inte kan kontrollera vart intäkterna far.

– Det ger mera självförtroende att de själva kan tjäna pengarna. Man behöver inte tigga eller fråga socialen, utan kan göra allt själv, säger projektkoordinator Liisa Äyräs.

Elokolo ännu viktigare på julen
Elokolo har öppet varje dag – även på julen. Man kokar risgrynsgröt och bakar jultårtor, och före julen bjuder man på julmat. Överlag får man till en mysig stämning, berättar Äyräs.

– Alla andra är ju hemma med sin familj och ganska många av dem som nu är hemlösa har tidigare haft ett hem, så julen är en väldigt, väldigt känslig tid. Det är mycket viktigt att det finns en plats dit de kan komma.

Jyrki Ojala har besökt Elokolo regelbundet i många och ska göra det även nu på julen. Han har nu turen att nuförtiden få bo hos sin flickvän, men han vet att julen är en väldigt jobbig tid för de hemlösa.

– Till exempel min lillebror har ingenstans att gå och det är tufft för honom. Fastän flera av de hemlösa kompisarna samlas är det inte riktigt samma sak som att vara med familjen. Å andra sidan blir de hemlösa en sorts familj, säger Ojala.