Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stressad personal på Malmska

Från 2012
Uppdaterad 13.12.2012 07:44.
Malmska sjukhuset i Jakobstad.

De anställda på Malmska hälso- och sjukvårdsområdet upplever att belastningen, pressen och kraven i arbetet är större än på annat håll i landet. Det gäller särskilt de anställda inom äldrevården och på de geriatriska avdelningarna. Där upplever man pressen i arbetet som mycket stor.

Det här visar en undersökning av Arbetshälsoinstitutet. 20.000 anställda i hela landet deltar i undersökningen. I allmänhet har belastningen och pressen i arbetet minskat under senare år, men här avviker Jakobstad från landssnittet. På Hagalund i Nykarleby är stämningen ungefär likadan som i Jakobstad. Mera positiv var personalen på Pedersheim och Purmohemmet i Pedersöre

Programmet är inte längre tillgängligt

På den positiva sidan finns att sjukvårdsområdets personal upplever att de behandlas rättvist och har möjlighet att påverka sitt arbete. Enligt chefen för äldreomsorgen, Pirjo Knif, kommer man att göra ett åtgärdsprogram med anledning av undersökningen.

Trånga vårdutrymmen och fler äldre på avdelningarna än det finns vårdplatser upplever man som de största problemen säger man bland personalen. Man kan inte vara riktigt nöjd när man går hem efter arbetsdagen, säger Sussi Nars som jobbar på bädden i Jakobstad.