Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Äppelsenap

Från 2012
Uppdaterad 02.12.2016 15:33.
Bild på Pauls julsenap
Bildtext Nylagad senap när den är som bäst
Bild: Yle/Strömsö

Det här är en lite mildare senap med mycket syra och fräschör. Den passar bra som motvikt till julbordets söta inslag och påminner lite mera om en fransk senap.

Äppelsenap

Mängd: 1 burk

Tillagningstid: 30 min, varav förberedelser 30 min

Ingredienser

  • 60 gram (g) senapsfrön - gula och svarta
  • 1 deciliter (dl) vatten
  • 3 matsked (msk) äppelmos
  • 1 deciliter (dl) äppelcidervinäger
  • 2 tesked (tsk) honung
  • 2 matsked (msk) olivolja
  • 1 tesked (tsk) salt

Instruktioner

Koka senapsfrö i en deciliter vatten tills de börjar mjukna.

Sila och mixa till slät kräm.

Tillsätt äppelmos, cidervinäger, honung och mixa igen.

Smaka av med salt.

Montera med lite olja och förvara kallt i tätslutande burk.

Se även receptet till Pauls senap med fänkålsmak.