Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Egypten demonstrerar inför folkomröstningen

Från 2012
Uppdaterad 14.12.2012 19:26.
Demonstraion i Kairo för president Mohammed Mursi
Bildtext Anhängare till Mursi demonstrerar i Kairo
Bild: Khaled Elfiqi/EPA

I Egypten inleds på lördag folkomröstningen om det omstridda förslaget till ny konstitution.

Upptakten till folkomröstningen har krävt minst ett tiotal människoliv. Gatukravaller och demonstrationer har avlöst varandra. Det är ett djupt polariserat Egypten som nu ska ta ställning till konstitutionsförslaget.

Genast efter fredagsbönen samlades både anhängare och motståndare till konstitutionen för att demonstrera på olika håll i Kairo och andra egyptiska städer. I Alexandria har demonstranter redan drabbat samman.

Ännu en demonstrationsdag i Egypten, suckar många. För och emot Muslimska brödraskapet, president Mohammed Mursi och konstitutionsförslaget som i all hast rafsats ihop av en kommitté som helt dominerats av islamister.

Argumenten för och emot

President Mohammed Mursi och hans anhängare, en stor del av Egyptens befolkning, säger att den nya konstitutionen kan erbjuda Egypten länge efterlängtad stabilitet och en väg mot demokrati.

Landets mera sekulära och liberala, eller kristna opposition och en del moderata muslimer befarar att konstitutionen försvagar bland annat mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och rättsväsendets oberoende. En islamistisk stat styrd av sharialagar är vad de bävar för. Dessutom anser många att förslaget ger militären en allt för självständig och upphöjd position.

Det som också de mest sansade kritiker är överens om är att den process som har lett till folkomröstningen har varit kaotisk och att konstitutionen kommit till i all hast - att den är full av luckor och oklarheter.

Kaotisk process

President Mohammed Mursi, som sägs låta sig detaljstyras av ledningen för Muslimska brödraskapet, har fattat olika beslut för att sen återta dem. Han har sagt än det ena, än det andra och ökat förvirringen kring processen.

En av Egyptens främste oppositionsledare, Nobelpristagaren Mohammed ElBaradei har in i det sista vädjat om att folkomröstningen borde skjutas upp och att det borde bildas en ny kommitté som gör upp ett nytt, mera balanserat konstitutionsförslag.

Å andra sidan har oppositionens handlande inte heller varit speciellt målmedvetet eller konsekvent genom den senaste turbulensen. Det tog exempelvis oppositionen allt för lång tid att besluta att man inte bojkottar folkomröstningen utan istället rekommenderar sina anhängare att rösta nej.

Efter veckor av protester och sammandrabbningar som har krävt åtminstone ett tiotal människoliv är det då dags på lördagen. Först röstar Kairo, Alexandria och åtta andra regioner. Nästa veckas lördag röstar resten av Egypten.

In i det sista är det oklart hur valövervakningen riktigt ska gå till och nu frågar man sig dessutom om den andra omgången strider mot egyptisk lag.

Kaoset ser ut att fortsätta.