Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Barnkliniken 2017 klart för steg två

Från 2012
Uppdaterad 27.06.2014 10:53.
Anne Berner är Årets businessman 2009
Bildtext Anne Berner.
Bild: YLE

Det börjar vara klart för föreningen Barnsjukhuset 2017 att samla in medel för en ny barnklinik i Helsingfors efter ett halvt år av lobbningsarbete.

- Något sådant här har aldrig gjorts i Finland förut. Att kanalisera privata pengar till en offentlig stiftelse är något helt nytt, säger Anne Berner ordförande för understödsföreningen.

Berner har använt det senaste halvåret till att lobba för att sjukhuset behövs och nu ska kontraktet mellan stiftelsen och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS snickras ihop. Ifall allt går vägen ingår sjukhusplanerna också i nästa års statsbudget.

- Men det viktigaste att det finns en stor vilja att lösa det på alla fronter. Såväl politiskt som från HNS sida, säger Berner.

Berner gläder sig åt signaler om att staten och HNS är villiga att ordna med pengar. Nu är det dags för omständigt arbete på ämbetsnivå. Stiftelsen Barnsjukhuset 2017 grundades förra veckan och ska samla in trettio miljoner euro i startpengar till sjukhuset från privat håll.

Löften om stora bidrag

- Vi har redan fått löfte om fantastiska gåvor. Jag har fått samtal av människor som lovat oss födelsedagspengar och testamenten och andra som vill bidra till sjukhuset och det är jätterörande, säger Berner.

Målet är ett toppsjukhus inom barnmedicin med forskning och förstklassiga utrymmen där barnens och familjernas behov beaktas. En stark kontrast till det nu slitna och trånga barnkliniken av idag byggd på 1940-talet.

- Hänsyn till barnens rättigheter är viktigt, att föräldrar har möjlighet att vara nära sina barn under och mellan behandlingar. Sjukhuset ska ha en atmosfär av ro, kunnande, hopp och liv. Ett ställe man inte behöver vara rädd att återkomma till, säger Berner.

Hon är själv företagare i textilinredningsbranschen och har besökt barnkliniken med egna barn. Men den viktigaste drivkraften är att få till stånd ett sjukhus eftersom det är en investering i kommande generationer av barn. Målet är ett sjukhus som erbjuder vård för allvarligt sjuka barn från hela Finland från och med år 2017.