Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Barn: Fattiga blir mobbade

Från 2012
Uppdaterad 18.12.2012 14:10.
Bildtext Barnen på bilden har inget med artikeln att göra.
Bild: Andy Rain / EPA

Enligt en ny forskningsrapport från Folkpensionsanstalten ser barn klara samband mellan fattigdom och mobbning. De barnen som har det sämre ställt ekonomiskt får enkelt den mobbades roll.

- Skillnaderna mellan barnens konsumtionsresurser leder till ojämlikhet som i sin tur definierar barnets sociala tillhörighet och status i kamratkretsen, skriver forskarna i rapporten.

Ofta är det materiella ting som barnen lyfter fram, så som märkeskläder, datorer och telefoner.

- Det märks att klasskamraterna har lite pengar om de alltid har samma kläder på sig eller en telefon som ser billig ut och är lite sönder, säger till exempel en pojke i åttonde klass.

Forskarna var också överraskade över hur negativt barnen såg på fattiga klasskamrater. De beskrivs bland annat som tysta, lata och osociala. Att fattigare barn blir utfrysta och mobbade ansågs delvis ha att göra med deras egen person. Barnen såg också klara samband mellan fattigdom och ensamhet. Är man fattig kommer vännerna inte nödvändigtvis hem till en.

Ett annat resultat är att barnen kan uppleva att de måste ändra sina vänners uppfattning om sig själv. Också här kan pengarna bli en avgörande faktor. Har man det bättre ställt ekonomiskt är det oftast också enklare att ändra sig.

Enligt forskarna ser man klart att vårt konsumtionssamhälle och de ökade inkomstklyftorna direkt påverkar barnens vardag. Konsumtion hör till och då kan det bli utmanande om man inte klarar av att leva upp till förväntningarna.

Diskussion om artikeln