Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkslätt glömde kvotflyktingarna

Från 2012
Uppdaterad 18.12.2012 15:42.
Bildtext I lördags var det inte lika muntra miner i fullmäktige.
Bild: Kyrkslätt kommun

Kyrkslätt har inget svar på om kommunen ska ta emot kvotflyktingar nästa år. Lördagens fullmäktigemöte dröjde i åtta timmar och de politiska grupperna var oeniga i så många frågor att flyktingärendet inte diskuterades alls.

Det är kommunstyrelsen som borde säga rakt ut ja eller nej till kvotflyktingar, menar SFP:s Gustaf Åberg som avgår som fullmäktigeordförande i årsskiftet. Tidigare i höst bollade styrelsen saken vidare till budgetberedningen och eftersom fullmäktigegrupperna nu inte lyckades nå enighet om budgeten föll flyktingfrågan bort helt och hållet .

Styrelsen fegade ur

Åberg är själv frustrerad över att flyktingfrågan inte kommit till ett beslut och verkar ha försvunnit helt från dagordningen. Han tycker styrelsen gjorde fegt i att undvika beslut.

- Vi inom SFP är inte mot kvotflyktingar men det finns motstånd i nästan alla andra grupper, säger Åberg.

Samlingspartiet är störst i Kyrkslätt och Timo Haapaniemi som är kommunstyrelseordförande ställer sig orörstående när Yle Huvudstadsregionen försöker få en kommentar om kvotflyktingfrågan.

- Jag var bortrest och deltog inte i fullmäktigemötet, säger Haapaniemi.

Närings- trafik- och miljöcentralen föreslog att Kyrkslätt ska börja ta emot femton kvotflyktingar. Det är sex år sedan Kyrkslätt senast tagit emot kvotflyktingar.