Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Här är rasistiska brott vanliga – se kartan

Från 2012
Uppdaterad 05.09.2013 11:46.

De polisanmälda rasistiska brotten ökade i fjol. Det inbegriper misshandel, skadegörelse och hemfridsbrott på grund av rasism. Den interaktiva kartan visar var brotten begicks.

Den interaktiva kartan finns inte längre tillgänglig och har därför tagits bort från artikeln 13.8.2020.

Statistiken kommer från Polisyrkeshögskolan som årligen utreder hatbrott i Finland. En övervägande del av hatbrotten har rasistiska och främlingsfientliga förtecken. Utredningen baserar sig på polisens register över brottsanmälningar.

I hela landet anmäldes totalt 788 rasistiska brott år 2011. År 2010 anmäldes 741 rasistiska brott. Det innebär en uppgång på 47 fall eller drygt sex procent.

En som flera gånger drabbats av hatbrott är Joseph från Ghana. Han har bott i Finland i över 20 år och är djupt besviken över hur han blivit bemött som utlänning. Läs en intervju med honom.

Misshandel vanligast

Kartan visar antalet anmälda hatbrott 2011 kommun för kommun. I vissa fall finns också statistik för 2010. De kommuner som inte finns på kartan har inga anmälningar om rasistiska brott från 2011.

Klicka på knapparna ovanför kartan för att granska den ur andra synvinklar. Antalet hatbrott har vägts dels mot invånarantalet och dels mot den totala brottsligheten i kommunerna.

Hatbrott är ingen juridiskt term utan ett gruppnamn för en rad brott. Den vanligaste brottsrubriceringen är misshandel, där offret valts ut på grund av nationalitet eller etnisk bakgrund.

Läs också: Sex mot en - slagen för sin hudfarg

Diskussion om artikeln