Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU vill förbjuda smaksatt snus

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 15:58.
EU vill förbjuda smaktillsatser i snus och tobak - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Reglerna för tobaksprodukter i EU skärps, enligt ett direktivförslag som kommissionen har lagt fram. Det här innebär i praktiken att cigaretter och snus med tydliga smaker kommer att försvinna.

Mentolcigaretter ska bort och det samma gäller tobak med smaker som vanilj och choklad.

- Jag tycker det verkar ovanligt dumt att försöka reglera smaker snarare än farligheten hos tobakens skadeverkningar. Jag tror att medborgarna räknar med att vi ska bekämpa skadeverkningar och inte till exempel citron, säger Christofer Fjellner, Europaparlamentariker för Moderaterna.

Alla cigaretter och all rulltobak måste förses med en hälsovarning som består av både bild och text. Varningen ska täcka 75 procent av förpackningens fram- och baksida. Alla rökfria tobaksprodukter som snus ska ha hälsovarningar på förpackningens största sidor.

Sverige får behålla snuset men inte exportera det.

De nya reglerna kommer att träda i kraft tidigast om två år.

Det nuvarande direktivet om tobaksvaror är från år 2001 och det anses föråldrat. Sedan dess har forskningen gått framåt och det har skett stora förändringar på marknaden. Till exempel har man fått kunskap om att aromämnen som används i tobaksvaror. Nya produkter, som elektroniska cigarretter, har kommit ut på marknaden och tilltalande förpackningar och aromämnen utnyttjas i marknadsföringen.

Diskussion om artikeln