Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Tiden i polishäktet var psykisk terror"

Från 2012
Uppdaterad 20.12.2012 09:27.
Häktet på polisstationen i Ekenäs
Bildtext Arkivbild. Bilden är inte tagen i polishäktet i Vasa.

Psykisk terror som resulterade i fysiska men. Så beskriver en man sin tid i polishäktet i Vasa.

Tre grader av frihetsberövande

Gripen: En person grips misstänkt för ett brott. Man kan vara gripen i högst 24 timmar.Anhållen: Finns det grunder för att personen ska fortsätta vara frihetsberövad kan han eller hon anhållas. Anhållen kan man vara i högta tre dagar.Häktad: Om det krävs att personen fortsättningsvis efter tre dagar ska hållas i polisens förvar kan han eller hon häktas. Polisen framför en framställan om häktning i tingsrätten. Om det godkänns sitter personen häktad två veckor åt gången. Efter två veckor behandlas en eventuell omhäktning på nytt i domstol.

Mannen som vill vara anonym säger att han har blivit oskäligt illa behandlad under tiden ett fall, som han misstänks ha varit involverad i, utreddes av polisen.

Jag togs in för förhör och jag hade den uppfattningen att jag ganska snabbt skulle slippa ut igen. Men några dagar blev till slut till fem veckor.

Cellen jag satt i var kall så jag frös jämt. Dessutom kunde jag inte sova eftersom det var ett konstant oljud med hundar som skällde och folk som skrek. Det tog flera veckor innan jag fick något att läsa så att jag kunde fördriva tiden och det kunde gå upp till fyra dagar mellan förhören.

Det var bara att ligga och stirra i taket och fundera på vad som egentligen hade hänt. Jag blev psykiskt nedbruten som gjorde att jag fick fysiska men, som jag fortfarande lider av.

Ingen tidsbegränsning på häktestiden

Kriminalöverkonstapel Mikael Appel på Österbottens polisinrättning kan inte kommentera ett enskilt fall som det här, men han berättar allmänt om häktet och förfarandet.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Så länge det inte finns en risk att en häktad skadar sig själv eller inredningen ska han eller hon ha möjlighet att läsa tidningar och också titta på tv om man kan få dit en egen tv. Rumstemperaturen borde vara den samma som i övriga delar av polishuset eftersom det är samma ventilationssystem, säger Appel.

Det finns inga bestämmelser för hur länge en person kan sitta häktad.
- Det beror på utredningen. De ärenden där någon sitter häktad under förundersökningen prioriteras alltid, eftersom en person ska vara berövad sin frihet så kort tid som möjligt.

Tiden mellan förhören varierar också.
- Vanligtvis förhörs en häktad person varje dag, men i komplicerade fall som drar ut på tiden kan det gå flera dagar mellan förhören. Om det inte kommer in ny information eller om den häktade inte kan ge oss ny information finns det ingen orsak att hålla förhör, säger Appel.

Polisens arbete granskas

Polisens arbete granskas noggrant, bland annat av polisstyrelsen.
- Till exempel granskas protokollen över gripna. Man kontrollerar orsaken till gripandet, om en person har varit hållen för länge och så vidare.

Om en person upplever att han eller hon har behandlats fel i polisens förvar finns det flera alternativ att ta till.
- Varje gripen har möjlighet att överklaga gripandet om man anser att något har gått fel till. Man kan också gör en brottsanmälan mot myndigheten, att det till exempel har förekommit någon form av tjänstefel. Sedan kan man också vända sig till justitieombudsmannen eller otaliga andra instanser som tar emot klagomål, säger Appel.