Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Luktkänsliga lider i storstan

Från 2012
Uppdaterad 20.12.2012 14:03.
Bildtext En torkad julblomma klarar han av men hyacinter är bannylsta på Leifs jobb.

Leif Ekrem har varit överkänslig för lukter sedan födseln och har en normal vardag, men det finns upp till 20 000 finländare som blir av med arbetsförmågan på grund av sin överkänslighet för lukt och kemikalier.

Mögel och en stor mängd syntetiska ämnen i omgivningen anses vara boven bakom åkomman och skadan är bestående.

- Nu i juletider har många hycinter och det tål jag inte alls, säger Ekrem som också har flera allergier och lider av astma.

"Det rosslar och visslar"

Parfym är en annan orsak till illamående.

- Då jag sitter bredvid en parfymerad dam i bussen vet jag att jag lever. Det är också en ganska dålig idé att ha parfymavdelningen precis vid ingången i varuhus. Jag vet att vissa undviker att gå in i Stockmanns huvudingång på grund av det.

Det händer ett par gånger i veckan att Leif får besvär av lukter och då tar han till sin astmainhalator som utvidgar luftvägarna.

Tvålaffären värst

Ett av de värsta ställena för luktkänsliga är tvålaffären Lush som finns bland annat i Helsingfors stationstunnel och i köpcentret Iso Omena i Esbo. De lukt- och kemikaliekänsligas förening har kontaktat affärerna ör att be dem minimera doftspridningen genom att hålla dörren stängd. Leif Ekrem säger att han måste springa när han tar sig igenom stationstunneln och förbi butiken som sprider sina söta dofter.

- Jag får kramper i luftvägarna och det börjar rossla och vissla. Det är otäckt, säger Ekrem.

De värst drabbade kan inte röra sig bland folk i stan eftersom minsta lukt kan avlösa kraftiga symptom. Det kan vara tvättmedelsdoft i kläderna, hårsprej och krämer på mänskor i omgivningen eller doftande rengöringsmedel på allmänna platser som gör livet svårt.

De lukt- och kemikalieöverkänsligas förening varnar också för att dålig inomhusluft i daghem och skolor är en tickande bomb. Mögel antas ge astma och allergier och det kan utlösa kemikalie- och doftöverkänslighet som varar resten av livet.