Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Socialarbetare i Borgå med i pilotgrupp som hjälper barn bearbeta våld

Från 2012
Uppdaterad 21.12.2012 17:26.
Bild: Yle

Personalen vid Borgå skyddshem och socialjouren i Östra Nyland har fått fungera som pilotgrupp då man testat en ny metod som kallas Trappan. Metoden ska i framtiden hjälpa socialarbetare hjälpa barn bearbeta det våld de själva eller någon i familjen utsatts för.

Trappmetoden ska hjälpa barn som upplevt våld

Programmet är inte längre tillgängligt

Kristina Huopalainen, förman för Borgå skyddshem och socialjouren i Östra Nyland säger att man redan tidigare hade efterlyst ett bättre sätt att arbeta med barn som upplevt våld.

Socialhandledare Jutta Forsström vid Östra Nylands socialjour har redan fört att antal Trappan-samtal med några barn, och säger att metoden verkar mycket bra och nyttig. Det är viktigt för barnen att de får prata ut om vad de upplevt för att inte traumatiseras.

Det är Folkhälsan som tagit initiativet och utbildat de första socialarbetarna i metoden, som förväntas sprida sig till också resten av Finland. I Sverige har man använt Trappan-metoden sedan 80-talet, men ingen verkar kunna svara varför den inte tidigare har hittat sin väg hit till oss. Åsa Carlsson på Folkhälsan berättar att flera utbildningstillfällen finns inplanerade för nästa år.

Utbildningen har bekostats med medel från Luciainsamlingar från åren 2008-2010.