Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ventilationsrör saknas i pump i Hangö

Från 2012
Uppdaterad 21.12.2012 10:53.
Stormossens reningsverk i Hangö
Bild: YLE/Malin Lindholm

I Hangö har det skett ett misstag då förbindelseledningen mellan Lappvik och Stormossen blev färdig 2010. Det har lett till störningar i pumpstationen som hör till ledningen.

Störningarna beror antagligen på att det har varit mycket svavelvätegaser i pumpstationen. Gaserna uppstår då avloppsvattnet är utan syre under en lång tid i ledningen. Svavelvätet fräter på metaller och är därför skadlig för pumpstationens elutrustning.

Inga ventilationsrör
Det borde finnas ventilationsrör i pumpstationens brunnar så att gaserna inte kommer in i pumpstationens byggnad. Problemet är att det inte finns några ventilationsrör även om de finns med i anskaffningsprogrammet och -ritningen.

Leverantören har meddelat att alla delar till pumpstationen levererades och den som utförde installationen säger att alla delar som fanns på plats installerades.
Det finns inga anteckningar om att ventilationsrören saknas i mottagningsgranskningen.

Hangö får inte ersättning
Tekniska nämnden har bett chefen för vatten- och avloppsverket att ta reda på om det är möjligt att få erästtningar av de olika parterna för de kostnader som störninganra har orsakat.
Det kostar Hangö stad 155 000 euro att installera ventilationsrören i efterskott.

Det finns inga möjligheter att få ersättningar eftersom mottagningsgranskningen har utförts och garantitiden har också gått ut. Det finns inte någon orsak att kräva ersättningar av de tjänstemän eller arbetstagare som jobbat med detta eftersom det inte är frågan om avsiktlig eller grov verksamhet.

Ventilationsrören installeras i efterskott och då får pumpstationerna aktivkolfilter för att ta bort lukten.