Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå och Sjundeå redo att ta över vården

Från 2012
Uppdaterad 27.12.2012 14:15.
Bild: Yle

Både i Sjundeå och i Ingå är det mesta klart inför övertagandet av vården i egen regi efter årsskiftet, då samarbetet med Lost upphör. Det försäkrar kommunernas grundtrygghetschefer.

Enligt Ingås grundtrygghetschef Anne Öhman kommer Ingåborna knappt att märka av förändringen.
- Det har inte varit något problem med det allra viktigaste, som bland annat hälsocentralen, laboratoriet och hemvården, tack vare att det har varit så lätt att hitta personal, säger hon. Däremot har det varit en hel del jobb med datasystem och interna avtal.

Radio Vega Västnyland: Ingå och Sjundeå tar över vården

Programmet är inte längre tillgängligt

Några vårdartjänster kommer att lediganslås efter årsskiftet och i början kommer det fortsättningsvis att finnas behov av några hyrda läkar- och tandläkartjänster.
- Men i stort sett har vi den personal som vi behöver, säger Öhman.

Ny socialbyrå

En konkret förändring är att det nu kommer att finnas en egen enhet med socialarbetare i Ingå kommunhus. Socialarbetarna kommer att vara på plats alla vardagar. Tidigare har socialarbetarna kommit från Lojo och bara varit anträffbara några dagar i veckan.

Grundtrygghetschefen Anne Öhman hoppas nu att vården får fungera på det här sättet ett tag framöver och att statsmakten inte sätter några käppar i hjulet.

Mycket jobb med patientinformation

I Sjundeå är personalen också så gott som fulltalig inom vården, säger grundtrygghetschefen Benita Öberg.
- Det ser nog riktigt bra ut. Den stora utmaningen har inte varit personalfrågan, utan att få patientinformationen att fungera, säger hon.

Doctagon sköter hälsovården

Från och med årsskiftet kommer vårdföretaget Doctagon att ta över hälsocentralsvården i Sjundeå och enligt Öberg har företaget också lyckats få tillräckligt med personal.

Det som däremot kommer att förorsaka en del extra arbete för kommunen är det besvär som har lämtas in till marknadsdomstolen gällande valet av Doctagon. Orsaken är att Sjundeå kommun valde vårdbolaget Doctagon utan konkurrensutsättning på grund av den strama tidtabellen. Det är vårdbolaget Attendo MedOne som har lämnat in besväret och nu måste Sjundeå kommunstyrelse ha ett extra möte på nyårsafton för att göra ett temporärt avtal med Doctagon.

Dagsjouren i Sjundeå

En förändring är att hälsocentralen kommer att vara öppen alla vardagar mellan klockan 8:00 och 16:00 från och med årsskiftet och dagsjouren sköts i Sjundeå i stället för i Lojo. Däremot kommer specialsjukvården och jouren utanför tjänstetid att skötas i Lojo.

Precis som i Ingå kommer socialarbetarna att finnas på plats i Sjundeå alla vardagar.
- Här är en klar förbättring eftersom socialarbetaren hittills har kommit från Lojo och bara har varit anträffbar en dag i veckan, säger Öberg.

Mera information hittar man på kommunernas hemsidor.