Lillkyroborna ser fram emot fusionen med Vasa
Efter årsskiftet går Vasa och Lillkyro ihop. De vi pratat med i Lillkyro är övervägande positiva till fusionen. "Värre kan det inte bli", säger en kvinna.
Lillkyros politiker Jaana Puskala från Samlingspartiet ser också framemot fusionen. Hon är ny i flera Vasanämnder.
- Sammanslagningen kommer inte att förändra så mycket för Lillkyroborna, men en positiv sak är att inkomstskattesatsen sänks från 21 procent till 19,5 procent. Också församlingsskatteprocenten blir lite lägre.
En Lillkyrobo vi träffar i centrum är rädd för att servicen ska försvinna från Lillkyro och då blir det svårt för äldre som kanske inte har bil.
Puskala tror inte att den rädsla är motiverad eftersom man satsat stort på ett nytt skolcentrum.
- I fusionsavtalet ingår ett nytt HVC i Lillkyro. Alla planer är godkände så man kan nog säga att servicen är tryggad för en lång tid framöver.
Den största förändringen som syns i vardagen i Lillkyro är att vägnamnen byts ut. Orsaken är att staden inte får ha samma eller likartade namn på flera vägar. I Lillkyro får 69 vägar nytt namn, i Vasa är det 12 vägar som döps om. Alla vägar i Lillkyro får också ett svenskspråkigt namn.
- Det har väckt känslor. Alla vill inte byta bort sina vägnamn.
Det blev ett undantagens undantag då det blev klart att Vasa och Lillkyro går ihop. Det är den första kommunen i Finland där två delar går ihop utan gemensam gräns. Statsrådet godkände sammanslagningen av Vasa och Lillkyro eftersom det motiverades tillräckligt väl med tanke på funktionaliteten trots att en gemensam gräns saknas.
Och mitt emellan Lillkyro och Vasa hittar vi Veikarsbon Ann-Britt Edberg i Korsholm.
- Det känns tryggt och bra att få Vasa som granne på sidorna om sitt hus. Jag är för att också Korsholm skulle gå ihop med Vasa.

Efter årsskiftet går Vasa och Lillkyro ihop
Efter fusionen med Lillkyro stiger Vasas invånarantal till över 65 000 personer.
