Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Tidning publicerade namn på vapeninnehavare

Från 2012
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
Bildtext Många har valt att frivilligt avstå sina vapen efter massmordet i Connecticut

Tidningen The Journal News har retat upp vapenninnehavare i USA. Tidningen publicerade en karta på sin webbplats med namn och adress på 33 000 personer som har tillstånd för vapeninnehav.

Tidningen konstaterar ändå att 13 000 av dessa tillstånd inte varit aktiva under de senaste fem åren. Det kan alltså handla om personer som dött eller flyttat bort.

Informationen samlades in i New York med omnejd. Informationen samlades in från offentliga källor, i praktiken av tjänstemän. Det framgår inte av den publicerade informationen om tillståndshavaren har ett eller flera vapen.

Trots att informationen varit tillgänglig för alla, har tidningen kontaktats av hundratals upprörda personer. Många anser att deras anonymitet blivit kränkt av tidningen, och att deras säkerhet i och med avslöjandena nu är hotad.

- Tidningen har gett en shoppinglista till kriminella personer. Gör det någon skillnad om en person äger 47 eller ett vapen? Folk tänker att alla vapeninnehavare är ondo. Men en del av dem är samlare, säger Tom King, som är ordförande för New Yorks pistol- och gevärsförening.

The Journal News försvarar sig genom att säga att tidningen är medveten om att publiceringen av namnen väcker motstridiga känslor. Tidningen anser ändå att det är viktigt att ge ut den här informationen efter massmordet i Connecticut tidigare den här månaden. 26 personer sköts ihjäl i staden Newtown, 20 av dem små barn.

Läs också: The Journal News: Where are the gun permits in your neighborhood?