Barn som upplevt våld sätts på trappan

Radio Vega Åboland: Ny metod mot familjevåld i Åboland
Kommunerna i Åboland har börjat använda en ny metod för att hantera våld i hemmen. Metoden heter trappan och går ut på att höra barns upplevelser om våld.
Petra Zilliacus, psykolog vid Pargas stad, berättar att mönstret ofta är det traditionella. Pappan slår mamman och barnet ser på. I bland kan det också vara barnet som får sig kring öronen.
- Det är oftast mammorna som är i kontakt, men papporna kan också vara ganska motiverade att ändra på sitt beteende. Det är inte alls så att alla våldsamma pappor är monster, utan de kan alldeles väl inse att våld inte är det bästa för barnet.
Trappstegen är tre. Först träffas barnet tillsammans med föräldern och föräldern får berätta vad som varit värst för barnet. Den andra gången hör man endast barnet och fokuserar på hur barnet berättar om hur det gick till. På det tredje trappsteget berättar man för barnet att det inte alls är ensamt om att uppleva våld där hemma, utan att också andra barn råkar ut för det. Vanligen rör det det sig om tre till tio samtalsessioner med barnet.
Det är med pengar från tidigare års Luciainsamlingar som Folkhälsan utbildat metoden för socialarbetare och psykologer. Petra Zilliacus anser inte att familjevåld på något sätt är utmärkande för Pargas, men att man där velat ta tag i saken och därför gått in för metoden. Under hösten har metoden behövts endast i ett par fall, men trots det anser Zilliacus att det vore värt att utbilda fler personer i metoden i Pargas.