Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hon blev invald i fullmäktige med 98 cent per röst

Från 2013
Uppdaterad 02.01.2013 15:49.
Veronika Honkasalo (VF)
Bildtext Veronika Honkasalo (VF) hade inte någon stor kampanjbudget utan gjorde istället kampanj via de sociala medierna.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Det finns stora skillnader när det gäller valfinansieringen i huvudstadsregionen. Både skillnader mellan städerna och mellan partierna. Det här visar Yle Huvudstadsregionens granskning, där vi har gått igenom alla de invalda fullmäktigeledamöternas kampanjbudget i Esbo, Helsingfors och Vanda.

Klart mest pengar spenderade de nyvalda ledamöterna i Helsingforsfullmäktige. Där ligger medianbudgeten på omkring 6 130 euro medan motsvarande summa i Esbo
är 2 392 euro. Ännu billigare blev det för dom nyinvalda i Vanda - där är medianbudgeten 2 120 euro.

Mellan olika partier finns ändå stora skillnader. Mest satsade Samlingspartiets ledamöter på sin valbudget.

- Det visar bara att vi tar arbetet på allvar då vi är beredda att satsa ekonomiskt, säger Risto Rautava (Saml).

Oila lade ut mest ur egen ficka

Rautava hade den största budgeten av alla i huvudstadsregionen. Hans valkampanj kostade 33 990 euro.

Den ledamot som satte ut mest pengar ur egen ficka av alla var Kimmo Oila (saml), som nu omvaldes till Esbofullmäktige. Hans budget var på 31 500 euro varav 28 500 euro ur egen ficka. En röst kostade därmed över 40 euro för honom.

Väldigt mycket billigare blev det däremot för Veronika Honkasalo (VF), som hade en budget på 817 euro. Hon valdes nu för första gången in i Helsingforsfullmäktige och en röst kostade henne bara 98 cent. Hon bestämde tidigt att kampanjen skulle vara billig.

- Jag bestämde i början att pengarna inte får betyda så mycket. Silvia Modig har också blivit invald med en liten budget och jag tänkte att det måste gå att göra en bra kampanj utan mycket pengar, säger Honkasalo.

Esbo

Statistik som visar att Centern följt av KD hade störst budget i Esbo

Helsingfors

Statistik som visar att Samlingspartiet följt av De Gröna hade störst budget.

Vanda

Statistik som visar att Samlingspartiet följt av SFP och VF hade störst budget i Vanda.

Summan i grafiken anger medianbudgeten för de invalda ledamöterna från olika partier. I de fall en kandidat inte har uppgett en exakt summa har vi räknat med en budget på 800 euro. Det är nämligen gränsen för när en exakt redovisning är obligatorisk.

Läs också: Så mycket kostade en röst för de invalda - se grafik