Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Elever i Newtown återvänder till skolan

Från 2013
Bildtext Massakern i Sandy Hook-skolan är i färskt minne

De överlevande skolbarnen från massakern i Newtown i USA återvänder i dag till skolarbetet. Men inte till den gamla skolan, som är stängd för alla utom för polisen, utan i stället ska de ta sig till ett skolhus i en grannstad, där man lovar att säkerhetsarrangemangen är i topp.

- Den nya skolan har döpts om till Sandy Hook, berättar skoldirektören Janet Robinson. Vi har försökt förvandla den till en beskyddande men samtidigt också en glad omgivning, konstaterade hon vid en presskonferens inför den stora skoldagen.

Det är över 400 lågstadieelever som idag återvänder till skolarbetet för första gången efter massakern i Newtown. Den byggnad som nu står till deras förfogande i grannstaden Monroe ligger cirka 10 kilometer från den förra.

- Den är nog den säkraste skolan i USA för tillfället, menar Keith White från polisen i Monroe. Vi har installerat olika säkerhetsanläggningar och poliskonstaplar kommer att finnas på plats tills vidare, säger han.

Nästan tre veckor efter massakern som krävde 20 skolbarns och 8 vuxnas liv är det fortfarande oklart vad som kan ha varit gärningsmannens motiv. Åsikterna om hur liknande våldsdåd ska kunna förhindras är lika delade som tidigare.

President Barack Obama har gett vicepresident Joe Biden i uppdrag att under början av det här året presentera en plan för hur man kan skärpa vapenlagarna. Presidenten säger att han är skeptisk till den mäktiga vapenlobbyn NRA:s förslag att skolorna borde ha beväpnade vakter.

Men en del skolor har redan följt den här uppmaningen. Samtidigt som färsk statistik tyder på en ökad vapenförsäljning. FBI rapporterar nämligen om nya rekord i antalet bakgrundskontroller av amerikaner som vill köpa skjutvapen.