Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

It-företagare betalade 4 miljoner för Raseborgsinstitutet

Från 2013
Uppdaterad 03.01.2013 16:06.
Bildtext JHL koncentrerar sin verksamhet till Helsingfors.
Bild: Yle

Raseborgsinstitutets nya ägare är it-företagaren Arto Boman. Bomans nygrundade fastighetsföretag Kultainen Tammi Oy betalade i december fyra miljoner euro för Raseborgsinstitutet till fackförbundet JHL.

Boman är mycket förtegen vill inte ställa upp på bandad intervju om framtidsplanerna för Raseborgsinstitutet men han säger att verksamheten som kursgård upphör. De nya aktiviteterna kommer att ske i huvudsak inomhus. Nya jobb kommer också att skapas, lovar Boman. Planen utarbetas som bäst i samarbete med arkitekter och den förväntas bli klar till sommaren. Boman säger till Yle Västnyland att han också är i kontakt med Raseborgs stad.

Arto Boman (51) är grundaren och en av ägarna till mobiltjänsten Jongla som grundades för åtta år sedan. Jongla säljer så kallade gratis sms. Bland Jonglas finansiärer finns utvecklingscentralen för teknologi och innovationer Tekes samt några kända företagsänglar, det vill säga privatpersoner som satsar egna medel i lovande nya företag. Boman blev rik redan på 1990-talet då han sålde sin andel av ett telebolag (Telecenter) till en internationell teleoperatör.

Det nygrundade fastighetsägarbolaget Kultainen Tammi - fritt översatt Den gyllene eken - ägs av Boman och en grupp finansiärer. I bolagets styrelse sitter Boman själv tillsammans med Riku Salminen (38) som också jobbar på mobiltjänsten Jongla. Bolagets aktiekapital är 2 500 euro.

Raseborgsinstitutet består av flera byggnader samt markområden på över 50 hektar i Finnby i Karis. Institutet har fungerat som kursgård för offentliga sektorns och välfärdsområdenas fackförbund JHL. JHL koncentrerar nu sin verksamhet till Helsingfors.