Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Rysk jul enligt julianska kalendern

Från 2013
Uppdaterad 03.01.2013 17:49.
Fader Frost och Snöflickan i vitrysk tappning
Bildtext Fader Frost och Snöflickan i vitrysk tappning
Bild: YLE/Public domain

I Ryssland firas ”vanligt” nytt år den 31 december, sedan jul 7 januari och den 14 januari nytt år igen. Det sista jul- och nyårsfirandet beror på att den ryskortodoxa kyrkan följer den julianska kalendern.

I Finland frossar vi i julmat och öppnar presenter på julafton den 24 december. Det gör ryssarna istället på nyår. Då kommer Fader Frost och Snöflickan med presenter. Festen för barnen kallas jolka.
Den 31 december är alltså årets största helgdag. Den firas med champagne och stort fyrverkeri.

Julen firas sedan rätt stillsamt med kvällsgudstjänst då klockorna ringer i hela stan. Många förbereder sig inför julen med 40 dagars fasta som följs av svjatki, en nästan två veckor lång festperiod. Den börjar från julafton den 6 januari och sträcker sig till 19 januari, trettondagsafton eller kresjenie.

På julafton äter man enligt traditionen kutja - vetegröt med russin, torkade frukter, honung och krossade vallmofrön. Själva julmiddagen består av 12 rätter. Traditionellt innehåller julmiddagen inte kött, men nog fiskrätter.

Ded Moroz

Fader eller Farfar Frost, Ded Moroz är en hednisk ande som förekommer i många legender och folksagor. Han hette Ded Teskun, vinterns och frostens herre från början. Han var herre på jorden från november till mars. Han ägde allt och alla. Hans elaka fru hette Vinter. I ryska folksagor är Ded Moroz en sträng, men mycket rättvis och omsorgsfull vinterande.

I sagan Morozko belönar han den arbetsamma och godhjärtade flickan, medan den elaka och lata fryser ihjäl. Morozko var en gråhårig gestalt klädd i en blå fårskinnpäls med vit pälsbräm och en stor mössa. Med sin vandringsstav kunde han förtrolla elaka människor till istappar eller frysa ihjäl dem.

Snöflickan

Ded Moroz började så småningom framträda tillsammans med Snergurotjka, Snöflickan. Hon förekommer också i många folksagor. Snergurotjka är symbolen för frusna vatten och floder.
Dagens Ded Moroz har en lång röd fårskinnpäls med vita pälsbrämmar, röda filtstövlar, stor mössa och vandringsstav. Han förflyttar sig till fots eller med en släde förspänd med tre hästar sk ”trojka” och bor i Ryssland i Vielik Ustjug.
Ded Moroz kommer, tillsammans med Snegurotjka, på nyårsafton och inte på julafton som Sankt Klaus eller vår Julgubbe gör.

Trettondagen

Den ryska julen infaller samtidigt som västvärlden firar Trettondag, Epifania. I väst firas dagen till åminnelse av uppenbarelsen av Jesus som Guds son, men också som dagen då de tre vise männen anlände till Betlehem och överräckte sina gåvor, rökelse, guld och myrra till barnet i krubban. Den ortodoxa världen firar dagen till minne av Kristi dop. Det gjorde man också förr inom den västerländska kyrkan, men efter hand har fokus riktats mot de tre vise männen som representerar världens hedningar, och därför betraktas dagen också som missionens särskilda dag.

Stjärngossarna framför julens mysterier
Bild: YLE/Public domain

Stjärngossar

Sjärngossarna som idag har införlivats i Luciatåget, uppträdde ursprungligen med dramer och mysteriespel fram till trettondagen. Tåget ägde ofta rum under perioden från tredjedag jul (27 december) till trettondedagen (6 januari). Tåget gick från dörr till dörr och bad om att få komma in och framföra stjärngossespelet. Då fick pojkarna litet pengar, kakor, vin och punsch. Ersättningen kunde vid vissa tillfällen urarta till rena rama tiggeriet.

Rysk sillsallad

Gör så här: Koka rödbetor, morötter och potatis med skalen på! Koka rotfrukterna tills rötbetorna och morötterna är mjuka, men potatisen litet hård inuti. Låt rotfrukterna svalna.

Koka ägg. Låt dem svalna. Hacka lök. Hacka sill och ta eventuellt bort ben och skinn.

Ta en stor platt tallrik. Riv en potatis direkt på tallriken, så att det blir en rund form (som en tårtbotten ungefär). Stryk på lite majonnäs så att all potatis täcks. Det ska bli saftigt. Observera att potatisen suger upp majonnäsen.

Lägg en sill ovanpå. Strö över löken. Riv en morot direkt ovanpå löken och stryk på ett lager med majonnäs så att det täckts. Riv litet äpple på. Riv en rödbeta ovanpå och stryk på med majonnäs.

Rysk salladtårta till julbordet
Bild: YLE/Svetlana Lindahl

Gör om från steg potatis till steg äpple, så att tårtan blir högre.

Avsluta med att riva resten av rödbetorna direkt på. Se till att även sidorna täcks.

Nu skall det se ut som en rund tårta och rödbeta skall täcka hela tårtan. Stryk majonnäsen runt hela tårtan, så att den får en härlig rosa-lila färg.

Hacka ägg och strö på tårtan innan serveringen. Man kan ev dekorera den med utskurna rödbetor och morötter.

Recept: Svetlana Lindahl