Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Depardieus ryska medborgarskap får kritik

Uppdaterad 14.06.2013 16:11.
Bildtext Gérard Depardieu och Rysslands president Vladimir Putin.

Det började storma kring den franske skådespelaren Gérard Depardieu innan jul då han valde att bli skatteflykting i Belgien. Den världsberömde skådespelaren ville inte betala president François Hollandes rikemansskatt.

Trots att skatten stoppats av författningsrådet för ett tag sedan, vill Depardieu slänga sitt franska pass och under torsdagen meddelades att han ska bli rysk medborgare. Det här har upprört många.

− Ska Depardieu bli rysk medborgare nu? Det är ju inte klokt, utropar 20-årige Pierre och buar åt den kände franske skådespelaren.

− Är man rik som Depardieu borde man vara solidarisk med sitt hemland i kristider, tycker Pierre som köar till bion vid Bastiljen i Paris.

Depardieu stor stjärna i Ryssland

Det är sedan länge känt att Gérard Depardieu ofta medverkar i ryska filmfestivaler och ställer upp i ryska reklamfilmer. Att han och Vladimir Putin är goda vänner är också känt - men det har länge ifrågasatts.

Att den 64-årige franske skådespelaren nu ska bli rysk medborgare har utlöst mycket starka reaktioner i Frankrike. I Ryssland kommer Depardieu att få betala mycket mindre skatt än i hemlandet.

Rikemansskatten stoppad

Det franska författningsrådet stoppade visserligen president Hollandes planer att införa en "rikemansskatt" och det anses vara ett nederlag för den franska socialistregeringen. Många väljare kräver nu att man finner ett annat sätt att beskatta riktigt stora höginkomsttagare.

Depardieu har utsatts för mycket hård kritik från politiker både till höger och vänster, kulturpersonligheter och volontärer i välgörenhetsorganisationer.

Få är de som velat försvara Gérard Depardieu. Inte ens hans vänner i oppositionspartiet har tagit ställning för honom. Ändå stödde Depardieu högerns Nicolas Sarkozy i det senaste franska presidentvalet.

Kritiken har vuxit ytterligare sedan nyhetssajten Rue 89 i går kväll avslöjade att Depardieu hyllat Tjetjeniens kontroversielle ledare Ramzan Kadyrov under ett möte.

Depardieu sårad

Depardieu själv har i media sagt att han är sårad över den omfattande kritiken och att han känner sig orättvist behandlad av media. Men det har inte stoppat kritiken, inte minst då Depardieu nyligen spelade in en sång med Googoosha, dottern till diktatorn Islam Karimov i Uzbekistan.

av Johan Tollgerdt