Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Privat företag ska förkorta vårdkö i Esbo

Från 2013
Bildtext Esbo har redan i några års tid haft problem med långa vårdköer och läkarbrist.
Bild: Yle

För att få bukt med de långa köerna till hälsovården i Esbo kommer staden att inleda ett försök där det privata företaget Mediverkko har hand om en hälsostation i Esbo centrum.

Köläget har varit värst i centrum eftersom invånarna där är sjukast i Esbo och det dessutom råder läkarbrist. Läkarna uppges undvika hälsostationen. Därför ska nu Mediverkko ta hand om invånarna i området kring Södrik och Domsby.

- Vi önskar att det här leder till kortare köer till Samaria hälsostation i Esbo centrum, säger hälsovårdsdirektör Tuula Heinänen.

Regionförvaltningsverket har i flera repriser påpekat att väntetiden till en läkare i Esbo är olagligt lång.

Mediverkkos hälsostation ska jämföras med stadens hälsostation i Stensvik efter tre år. Försöket inleds i maj.

100 euro per invånare

Mellan 14 000 och 15 000 bor i området där den nya hälsostationen ska verka. Staden har beviljat Mediverkko 100 euro för varje invånare i området och finansieringen
av hälsostationen i Stensvik ser likadan ut.

- Vi jämför sedan hur de båda hälsostationerna lyckats med sin service. Bland annat tittar vi på hur långa köerna är, vad patienterna tycker om vården och i hur stor utsträckning patienter skickas till specialsjukvården, säger Heinänen.

Eftersom invånarna i Esbo fritt får välja vilken hälsostation som helst kan ändå andra än de som bor i området uppsöka Mediverkkos hälsostation.

- Det återstår förstås att se om så sker. Men så här långt har Esboborna rätt lite använt någon annan hälsostation än den egna.

Ett motsvarande försök har tidigare gjorts i Tammerfors och Uleåborg.