Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Emmerotto med öl och färska örter

Från 2013
Uppdaterad 30.09.2013 12:11.
Michaels emmerotto god till vilt
Bildtext Michael Björklunds emmerotto, god till vilt
Bild: YLE/Strömsö

Emmerotto på ett enkelt sätt som passar utmärkt som förrätt eller tillsammans med vilt.

Emmerotto med öl och färska örter

Mängd: 8 portioner

Tillagningstid: 40 min, varav förberedelser 10 min

Ingredienser

  • 100 gram (g) smör
  • 2 klyfta vitlök
  • 5 deciliter (dl) emmerkorn
  • 0.5 deciliter (dl) vinäger
  • 2 deciliter (dl) grönsaksbuljong
  • 1 deciliter (dl) öl
  • 2 deciliter (dl) gräddost - riven
  • 1 deciliter (dl) fransk dragon - färsk
  • 1 deciliter (dl) röd basilika - färsk
  • 1 deciliter (dl) grön basilika - färsk
  • 0.5 tesked (tsk) salt
  • 1 st lök
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa svartpeppar

Instruktioner

Emmerotto: Förkoka gärna emmern med salt i en liter vatten. Koka upp och låt stå i 10 minuter, slå sedan av vattnet. Skär löken och vitlöken fint och låt den svettas och bli mjuk tillsammans med smöret i pannan.

Tillsätt den förkokta emmern och blanda. Häll i vinägern och en del av grönsaksbuljongen. Tillsätt lite buljong i taget, låt koka upp på låg värme tills det tjocknar. Emmern får inte bli torr. Häll till slut i ölet som får koka in. Peppra och salta.

Tillsätt gräddosten och blanda så att osten smälter. Stäng av värmen och blanda till slut ned de färska örterna.

Servera med fylld hare!

Mer om ämnet på Yle Arenan