Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Multivitaminer förlänger inte livet

Från 2013
Uppdaterad 07.01.2013 18:52.
D-vitaminer
Bild: YLE/Jessica Edén

Nya forskningsrön tyder på att multivitaminpreparat varken förlänger eller förkortar livet.

En ny genomgång av tidigare studier visar att multivitaminpreparat inte har en statistiskt signifikant effekt på livslängden. 21 undersökningar, som omfattade över 90 000 människor, granskades. Medelåldern på de personer som ingick i undersökningen var drygt 60 år och de hade tagit vitamintillskott i knappt fyra år.

Resultatet var att multivitaminerna inte förlänger livet men att de inte heller gör livet kortare. Artikeln är gjord av forskare vid Swinburne University of Technology i och den publiceras i American Journal of Clinical Nutrition.

Motsägelsefullt

Vitaminforskningen har ändå gett motsägelsefulla resultat. Tidigare forskning vid bland annat Östra Finlands universitet tyder på att vissa vitamintillskott, inklusive multivitaminpreparat, till och med kan vara skadliga.

Vid Universitetsapoteket i Helsingfors säger provisor Mikaela Pammo att multivitaminer, vid sidan av D-vitaminer, hör till de mest efterfrågade vitaminpreparaten. Enligt henne behöver friska vuxna människor som äter mångsidigt sannolikt inte använda multivitaminpreparat.

Men om man är äldre eller inte äter mångsidigt kan man ha en viss nytta av multivitaminerna. Det finns också multivitaminpreparat där sammansättningen är anpassad för specialgrupper som äldre personer eller gravida kvinnor.

Läs också: D-vitaminpreparat kan vara bluffprodukter
D-vitamin dras bort från marknaden
Universitet undersöker D-vitaminer på nytt
Larmrapport om D-vitamin var felaktig