Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jerry's Music tystnar

Från 2013
Uppdaterad 08.01.2013 13:29.
Musikerna Jerry Söderström, Uffe Enberg, Peter Stenström och Ari Viitanen.
Bildtext Butiksägaren Jerry Söderström med musikerna Uffe Enberg, Peter Stenström och Ari Viitanen.
Bild: Yle/Monica Slotte

Ett stycke levande västnyländsk musikhistoria går snart i graven. Det är musikaffären Jerry's Music som stänger efter 32 år.

Jerry Söderström öppnade sin butik i Karis 1980 och flyttade 14 år senare till Ekenäs. Han minns starten som anspråkslös. Så till den grad att han fyllde ut skyltningen med en egen gitarr.

- Det var en ny Gibson, köpt 1969-70. Det skulle ha varit förargligt om någon hade köpt den.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Jerry's Music tystnar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Skivförsäljningen var stor på den tiden och en helt annan än idag.

- Samlingsskivor med discomusik var pop, minns Jerrys fru Majlen Söderström som troget stått bakom disken ända sedan starten.

Näthandeln tar över

Idag är konkurrensen hård inom försäljningen av instrument och tillbehör.

- Nu för tiden sker en stor del av försäljningen via nätet. Det är svårt att locka människor tillbaka till butiken om de redan fått smak för att handla hemma. Tack och lov finns det ännu kunder som gärna kommer in för att prova instrument och fråga om dem, säger Jerry Söderström som ändå kan konstatera att större huvudstadsbaserade företag tar musten ur småstadsaffärerna.

Janne Blomqvist tittar in för att prova en aktustisk gitarr som ger mersmak. Han tycker i likhet med flera andra kunder att det är viktigt att kunna komma in i en riktig affär och få en fysisk upplevelse av instrument, skivor och noter. Danielle Mickos och Benjamin Ekholm kommer att sakna den möjligheten och bedömer att impulsköpen blir färre då butiken upphör.

- Vi har ofta köpt noter här. En gång ramlade vi över en alldeles underbar ukulele.

Jerry Söderström fortsätter med uthyrning och installationer av ljudsystem även om själva butiken Jerry´s Music upphör och har slutförsäljning som bäst.

Musikerna Uffe Enberg, Ari Viitanen och Peter Stenström har ett långt och nära förflutet med Jerry Söderströms butik.

- Man sökte sig till Jerry´s för instrumenten och kontakterna. Och skivorna; han var först med det nya. För att musiklivet i en småstad skall fungera behövs en musikaffär, konstaterar musikerna med nostalgi och en viss oro inför framtiden.