Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Dionysos - vinets gud

Från 2013
Uppdaterad 09.01.2017 16:28.
Dionysos, vinets gud sprider glädje bland folket
Bildtext Dionysos, vinets gud sprider glädje bland folket.
Bild: YLE/Public domain

Dionysos är en av olymperna, d v s en av de främsta grekiska mytologiska gudarna. Dionysos var från början en fruktbarhetsgud, men förknippas senare mer som vinets gud och dramats beskyddare. I den grekiska mytologin föregås han av Demeter, som också var en fruktbarhets- och skördegudinna, men som ansågs för lantlig för att Homeros skulle ha gett henne större utrymme i sägnerna. Deras gemensamma gåva till mänskligheten är vinstocken.

Dionysos föds genom en förening mellan människan Semele och olympernas härskare Zeus. Gudens hustru Hera såg på detta förbund med oblida ögon och lurade Zeus att visa sig för Semele i sin riktiga skepnad, vilket ledde till att Semele förkolnades och dog på fläcken. Av rädsla för Heras temperament sände Zeus den lilla sonen i skydd till Österlandet, där de sjungande och alltid så älskvärda nymferna uppfostrade Dionysos. Han växte upp I denna kreativa miljö och lärde sig redan som ung hur man framställer vin.

Ella Grüssner Cromwell-Morgans vintips till grekiska köttbullar

Paul Svenssons recept på keftedes, lammköttbullar i tomatsås

Satyr spelar aulos
Bild: YLE/Public domain

Den hämndlystna Hera lyckades dock förvirra Dionysos som i vemod och depression lämnade allt han hade för händer och vandrade vilse omkring i hemtrakterna. Fruktbarhetsgudinnan Kybele lyckades dock förskingra ynglingens rastlöshet och illusioner. Dionysos återvände hem i triumf, i en vagn dragen av pantrar, prydd med vinrankor och murgröna. Han följdes av backanter, silener och satyrer, som snart prydde vaser och dryckesbägare i antikens Grekland och Rom.

Backanterna var kvinnliga, svävande danserskor. Silenerna var människoliknade andeväsen med trubbiga näsor, håriga kroppar samt hästars öron och svans. Satyrerna var män med små bockhorn och -svans, spetsiga öron och kransar på huvudet. De spelade dubbelflöjt, sk aulos. Alla dessa varelser gottade sig åt vin och sexuella lekar.

Kenneth Nars blåmusslor kokta i vitt vin

Dionysos erövrade snart hela Grekland. Allra först lärde han ut konsten att göra vin till kungen Kalydon, Oineus, som blev landets och hela Europas första vinodlare, därav den grekiska benämningen oinos för vin. När läran om vintillverkning införlivades i det romerska riket började läran om vin och dess tillverkning kallas för oenologi eller enologi. Vi skall dock minnas att vin hade tillverkats i Mellanöstern och Egypten långt innan grekerna lärde sig konsten.

Dionysos i konsten

Dionysos klassiska attribut i konsten är vinrankan, en typ av tallbeprydd stav, thyrsos och ett dryckeskärl. Han avbildas ofta tillsammans med vilda djur eller med följeslagarna menaderna och satyrerna. Han sprider extas omkring sig och uppmuntrar till ”det goda livet”. Dionysos var inte bara ett mycket populärt motiv under antiken, utan även under renässansen och senare tidsepoker.

I stora delar av Grekland arrangerades festivaler till gudens ära, t ex i Ikaria, där Dionysos skall ha överlämnat vinstocken till människan Ikarios. Ikarios öde blev ironiskt nog att bli ihjälslagen av dem som druckit av den nyuppfunna drycken.

Paul Svenssons falska tupp i vin

Bacchus berusar folket
Bild: YLE/Public domain

I Aten firade man Anthesterierna, där man drack vin från det förra årets och det nya årets skörd. Festen firades vid vårens slut, och Dionysos blev under festivalen vårens gud. Dionysoskulten var mycket spridd i Grekland, men det finns inte många tempel till hans ära. Den största av de bevarade Dionysoshelgedomarna finns i Aten, troligen för att han även var dramats beskyddare.

Noora Bouix tips på vin till ostbrickan

Dionysos introducerades som Bacchus i Rom ca 200 f.Kr. och blev en av de mest populära kultfigurerna. Dionysos är ett bra exempel på hur gudar genom historien förändras, assimileras och uppstår i nya former. Själv är han en mytisk legend som utvecklats under mycket lång tid. Man kan spåra vissa tydliga inslag så långt tillbaka som till de indiska Veda-religionerna och guden Soma och vidare till den kretensiska guden Zagreus, den frygiska Sabazius och fram till den lydiske guden Bassaeus (Romerska Baccus).