Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Midvintertid med hopp om vår

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 16:15.

Julen är slut och vi går mot ljusare tider. Också om det inte riktigt känns som vår där ute ännu på ett tag har vi på Yle Fem i alla fall startat vårsäsongen redan den här veckan. Vintern och våren på Yle Fem bjuder som vanligt på mycket nordiskt drama, och här vill jag berätta lite om hur vi startar vintern.

Genast nu i januari kör vi i gång med två verkligt efterlängtade toppar inom nordiskt drama. Först ut är den nyaste, och också sista, säsongen av den danska succéserien Brottet (Forbrydelsen), som startar redan 8.1. Här får vi under tio gastkramande veckor följa med när Sarah Lund kämpar med att lösa ännu ett ruskigt mord. Ett alldeles perfekt sätt att tillbringa de sena tisdagskvällarna i TV-soffan på, och missar du ett avsnitt finns de i två veckor på Arenan.

Den andra efterlängtade dramapremiären i januari är Jonas Gardells mångomtalade serie Torka aldrig tårar utan handskar, som sändes i Sverige i höstas. Dramaserien om när aids drabbade Sverige har väckt mycket debatt och många tittare har hört av sig och undrat när de ska få se serien hos oss, med finsk text, och det blir med start den 23 januari.

Vår tredje januaripremiär är så ny att den ännu inte kan vara efterlängtad. Det handlar om den norska familjedramaserien Hem (Hjem), som startar 21.1. På den till synes harmoniska lilla orten Vestfossen i Norge går livet sin gilla gång, tills den lokala countryartisten plötsligt när han ligger för döden avslöjar för sin vuxna dotter att han också är far till två andra kvinnor i den lilla byn. Det dramat får vi följa med först i åtta veckor, och sedan i höst i åtta veckor till.

Längre fram under vintern och våren blir det sedan repris på den finlandssvenska dramaserien Avsked. Vi återser också Mano och hans lillebror i en repris av den norska serien Bröderna. Det blir premiär på en ny familjedramaserie från Sverige någon gång kring påsk och så väntar vi väl alla på att Borgen 3 ska köra i gång i april. Men till allt detta återkommer jag senare! Senare ska jag också återkomma till vad vi bjuder på utöver drama i vår.

God fortsättning på året, vintern och i väntan på våren,

Nicolina Zilliacus-Korsström
Programchef Yle Fem