Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Oljeläckan i Finnby blev stort saneringsuppdrag

Från 2013
Uppdaterad 15.01.2013 16:15.
Programmet är inte längre tillgängligt
Oljeläcka på Raseborgsinstitutet i Karis - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Oljeläckan på Raseborgsinstitutet i Karis var omfattande och räddningsverket tvingas sanera området ännu hela nästa vecka för att minimera skadorna.

Orsaken till läckan är att för mycket värmeolja hade tankats i gårdens cistern och mellan 5 och 7 kubikmeter olja vid leveransen hade runnit över, berättar Stig Saarinen, räddningsverkets oljeexpert i Västnyland.

Den fackliga kursgården fick oljepåfyllning två gånger under andra halvan av december. Sammanlagt handlade det om närmare 50 kubikmeter brännolja.

Det luktade olja

I förra veckan upptäcktes olja i en översvämningsbassäng. Tre kubikmeter avlägsnades. I söndags upptäcktes en oljehinna i regnvattenbrunnarna, på vattenytan i den närbelägna sjön och det kändes också en stark lukt av olja.

Räddningsverket kallades till kursgården som ligger i Finnby i Karis. De kunde konstatera att det hade fyllts på för mycket olja som sedan runnit via luftningsrör ut i terrängen.

Tur i oturen

En konsult ska nu ta markprover för att ta reda på hur omfattande skadorna är. Saarinen vill ännu inte spekulera i hur mycket det kommer att kosta att sanera området.

- Tur i oturen så finns det en bred vasskant där ytvattnet kommer ut så oljan har inte hunnit sprida sig så långt.

Räddningsverket bygger dammar och putsar upp

Räddningsverket har nu byggt två dammar nära stranden. Olja som hotar rinna med vattnet ut i Kvarnträsket kan framöver där avskiljas från vattnet. Under tisdagen lade räddningsverket ut bommar på stranden. De gjorde en 250 meter lång spricka i isen och lade ut bommarna där så att oljan inte kan sprida sig i sjön. Idag, onsdag, ska olja samlas upp med borstsamlare. Oljeavskiljningsbrunnar ska också byggas i regnvattenbrunnarna.

- Väderleksförhållandena är svåra, det är vinter, snö och is och arbetet är inte det lättaste, förklarar Saarinen.

De materiella skadorna kan ännu inte uppskattas. Fastighetsägarens försäkringsbolag utreder saken.

Polisen utreder olyckan.

Kursgården ägs av facket JHL men såldes nyss till Arto Boman. JHL:s verksamhet på gården fortsätter till sommaren.