Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Få el-och hybridbilar i Österbotten

Från 2013
Uppdaterad 08.05.2017 15:59.
Heikki Uusitalo bakom ratten till Vasas första elbil
Bildtext Heikki Uusitalo bakom ratten till Vasas första elbil.

Efterfrågan på el-bilar eller hybridbilar i vårt land är inte stor. Idag rullar ungefär ett par hundra elbilar på våra vägar. Lika glest är det mellan laddningsstationer för de här bilarna.

Bilförsäljare Jens Wistbacka

Bilarna är dyra - omkring 40 000 euro - och de kräver laddning antingen efter 25 eller 100 kilometer. Det allmänna omdömet om hybrid-och el-bilar är inte speciellt positivt.

- Det är personer som är miljömedvetna och tekniskt intresserade som köper en hybrid-eller el-bil, säger bilförsäljare Jens Wistbacka.

- Dehär bilarna känns inte längre som profilerande innovationer, så därför har Vasa stad inte investerat i laddningsstationer, säger stadsdirektör Thomas Häyry.
Han säger att Vasaregionens energikluster nog måste komma med en mer häpnadsväckande innovation för att väcka uppmärksamhet.

Teknologiföretaget ABB satsar i alla fall på infrastruktur kring den här biltypen.
- Vi har tagit fram en laddningsstolpe som passar alla elbilar - oberoende av märke, säger Heikki Uusitalo som är divisionschef för lågspänningsprodukter på ABB i Vasa.
Dessutom bygger ABB ett nätverk av stationer runtom i Estland, där regeringen satsar hårt på bilarna och laddarna. Fordonsskatten är också lägre för hybrid-och elbilar i Estland.

Programmet är inte längre tillgängligt

Nu rullar under 200 elbilar på våra vägar. År 2020 räknar man med att över 100 000 bilar av denhär typen har hittat sin ägare.