Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rökande Karlebyanställda hänvisas till bakgården

Från 2013
Uppdaterad 09.01.2013 07:25.
En stor konservburk full med tobaksfimpar står vid en vägg. På marken syns snö, fimpar och tändstickor.

Rökare som jobbar på Karleby stad måste numera stämpla ut varje gång de ska ta en tobak. Karleby blev en rökfri stad i höstas och nu finns varken rökrutor eller askkoppar ens utomhus och rökarna ska själva städa upp sina fimpar.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer än 200 kommuner i Finland har förklarat sig rökfria. Efter beslutet i Karleby är den största förändringen att det är förbjudet att röka på arbetstid. Det gäller inte bara i stadshuset utan också för sjukhuset och hälsovårdscentralerna.
- Jag står 7-8 meter från huset. Vi står här bakom knuten och gömmer oss lite, säger en rökare.

Han berättar att rökarna numera ska stå en bit bort och inte vid ingångarna till stadshuset. Att stå vid huvudingången är inte tillåtet. Enligt den här mannen är reglerna helt okej, men han säger samtidigt att han inte följer dem så strikt.
- Enligt protokollet ska man stämpla ut, men jag tar ofta arbetssamtal på rökpausen, eller står och pratar jobb, så hur ska man dra gränsen där, säger han.

Det är redan flera år sedan Karleby tog bort rökrummet från stadshuset och både skolor och dagisar har redan tidigare varit rökfria enligt lagen. Också Vasa överväger nu att bli en rökfri stad.