Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flygrutten Vasa-Köpenhamn läggs ner

Från 2013
Uppdaterad 10.01.2013 11:37.
Flygplan som lyfter från Vasa flygplats.
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Flygbolaget SAS lägger ner rutten Vasa-Köpenhamn från slutet av mars. Det bekräftade bolaget på onsdag. I stället återkommer det tidiga morgonflyget till Stockholm.

- Köpenhamnsrutten har visserligen varit populär, men vi har inte haft en tillräckligt hög beläggningsgrad på rutten, säger Jukka Miettinen som är försäljningsdirektör på SAS Finland.
En annan bidragande orsak är att SAS analyserat Köpenhamnspassagerarnas vidareanslutningar från Köpenhamn och kommit fram till att Stockholm-Arlanda kan betjäna passagerarna lika bra som Kastrup.

Från och med april flyger SAS fyra gånger tur och retur till Stockholm och lika många gånger till Helsingfors från Vasa dagligen.

För ett par månader sedan lade SAS ner rutten Uleåborg-Helsingfors och idag kom beskedet att Kuopio-Helsingfors läggs ner.
- Vasa är ändå ett så starkt område för SAS att vi satsar också på Vasa-Helsingfors, säger Miettinen till Svenska Yle Nyheter.

Riitta Björkenheim jobbar med logistikfrågor på Vasaregionens utvecklingsbolag Vasek.
- Så klart är det synd att Köpenhamnsrutten försvinner. Vi jobbade hårt i två år för att få den här linjen, säger Björkenheim. Hon tycker ändå att det tidiga Stockholmsflyget är en nästan fullgod ersättare.
- En destination försvinner, men kapaciteten bibehålls.

Riitta Björkenheim kommenterar nedläggningen av Köpenhamnsflyget

Programmet är inte längre tillgängligt

Vad gäller resten av året ser Björkenheim fram emot att Norwegian återupptar sina flyg till Vasa, men hon varnar också för att fler dåliga nyheter kan dyka upp:
- Flygbranschen genomgår en otrolig kris just nu och det kommer att märkas också i Vasa, säger Riitta Björkenheim.

Fjolåret var ett rekordår för Vasa flygplats med över 370 000 passagerare.