Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Problem med läckande takfönster och golvlutning på Backebo

Från 2013
Uppdaterad 10.01.2013 10:20.
Backebo i Jakobstad

Takfönstren på boendet Backebo för funktionshindrade i Jakobstad läcker. Boendet blev klart för två år sedan och flera av fönstren har läckt men fortfarande är problemet inte ur världen. De stora takfönstren som inte kan öppnas gör dessutom att det blir väldigt varmt inomhus sommartid i Backebo.

Bildtext Ingemar Svenfelt säger att golvlutningarna i badrummen inte är bra.

- Förra sommaren läckte det så mycket att man måste ha ämbar under fönstren på de värsta ställena säger Ingemar Svenfelt, styrelsemedlem i den lokala DUV-föreningen som äger boendet som drivs av Kårkulla.

Problemen har fortsatt under vintern och någon slutgiltig lösning har inte ännu kunnat presenteras.

Golvlutningarna i en del badrum är inte heller bra. Boendet är byggt så att klienterna skall kunna komma in med rullstol i badrummen och det ställer speciella krav på lutningarna eftersom inga trösklar får finnas. I vissa fall har vattnet runnit ut i lägenheten från badrummen och det problemet har man försökt lösa med en låg list under badrumsmattan. Lutningarna i själva badrummen kan ända vara så ojämna att vatten samlas i små pölar som inte rinner bort.
- Så här får det inte vara säger, Svenfelt.

Programmet är inte längre tillgängligt

Owe Sjölund som är byggnadskontrollant på det här projektet säger att han anser att ett extra glastak borde byggas ovanpå de nuvarande glasfönstren på Backebos tak, det här för att förhindra fortsatta läckage.

Maskinell kylning är enligt hans åsikt lösningen på problemet med höga temperaturer inomhus under sommaren. Enligt hans uppfattning kostar kylningsanläggningen cirka 70 000 euro och till den summan kommer ytterligare driften.

Vad som skall göras och vem som skall stå för kostnaderna kommer ännu att diskuteras mellan det företag som byggde Backebo och föreningen DUV och deras byggnadskontrollant Owe Sjölund.