Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mjölkbonden: Inhemska mjölkproducenter förlorar priskriget

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Programmet är inte längre tillgängligt

Mjölkbonden Kristian Westerholm från Ingå befarar att det är de inhemska mjölkproducenterna som kan bli förlorarna i mjölkkriget. Om Valios pris går upp finns det en möjlighet att centralaffärerna söker nya leverantörer, både små inhemska och utomlands.

- Om konsumentpriserna i butikerna höjs betydligt på den finska mjölken och centralaffärerna börjar importera billigare utländsk mjölk som går bättre åt än den finska, finns det en risk att det drabbar de inhemska mjölkproducenterna, säger Westerholm.

Det är svårt att se någon direkt vinnare i mjölkkriget, konstaterar Westerholm. Åtminstone är det inte konsumenten om priset går upp i butiken.

Valios prishöjning på 30 procent syns inte direkt i butiken. Det handlar om partipriset på mjölk, men en höjning på många cent kan man nog räkna med också som konsument.

Kristian Westerholm i Ingå levererar själv sin mjölk till Arla Ingman men har mycket gott att säga om Valio.

- Jag tycker att Valio har skött sig väldigt bra. De har satsat på utveckling och gjort djärva beslut och innovativt utvecklat sina produkter.

Valios aggressiva politik förundrar

På det mejeri dit Westerholm levererar sin mjölk har man däremot i flera år förundrat sig över Valios aggressiva politik och hur bolaget sänkt priserna på mjölk tack vare sin dominerande marknadsställning.

Nu tittar Marknadsdomstolen på om Valio har dumpat sina priser och sålt mjölk med förlust för att slå ut konkurrenterna. Westerholm tror att det kan finnas belägg för att Valio inte har skött sig exemplariskt just på den punkten.

Vad tänkte du när du hörde att Valio vill höja partipriset på mjölk?

- Jag är förvånad att man går ut i offentligheten med sådana saker, säger Westerholm. Att förhöjningen är så här stor förvånar mig också.

Nu är det ju marknaden som bestämmer vad mjölken kostar i butiken, hur mycket de tror de kan ta för att få mjölken såld.

Partipriset är en sak, priset på butikshyllan en annan, framhåller Westerholm.

Besvärligt läge

Det här är en besvärlig situation för alla och det verkar som om Valio själv skulle ha kommit ut med uppgifterna.

Valio skyller ju på Konkurrensverket?

- Jo det gör de, om att bolaget måste göra så här, säger Westerholm.