Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Myndigheterna helt oförberedda på Talvivaarautsläpp"

Från 2013
Uppdaterad 10.01.2013 21:34.
Talvivaara gruvan vinter

En av Stop Talvivaara rörelsens fronfigurer är Hannu Hyvönen. Enligt honom är problemet att man i Finland inte har haft tillräcklig beredskap för eller erfarenhet av uranutsläpp.

- Myndigheterna ha varit helt oförberedde på det här och ingen verkar fortfarande ha en ordentlig helhetsbild av situationen. Man vet inte ens hur mycket uran som verkligen har läck ut eller vart, säger Hyvönen.

Enligt honom har det här lett till att samarbetet mellan de olika myndighetern inte har fungerat. I stället har alla själv gjort egna mätningar på olika ställen och olika djup, vilket har gjort svårt att få fram pålitliga och adekvata resultat.

Ett annat problem gäller informationsförmedlingen. Här anser Stop Talivaara att STUK har gett allt för lugnande besked, utan att de haft full koll på hur det verkligen ligger.

-Jag är förundrad över att STUK har tonat ned riskerna och farorna så mycket i sina rapporter och pressmeddelanden, trots att de varit medvetna om bristerna i sina egna mätningar. Kanske de känner sig pressade att komma med lugnande besked, säger Hyvönen som konstaterar att man kan informera om samma sak på väldigt olika sätt.

"Uranfaran förringas"

STUK kritiseras också för att förminska farorna med uran, trots att halterna har stigit betydligt på många håll och trots att man fortfarande vet hemskt lite om den totala mängden uran som har läckt ut.

- Uranriskerna har försmåtts så mycket den senaste tiden att man ju börjar fundera om vi fått vår uppfattning om att uran är farligt helt om bakfoten.

Dem uranhaltiga metallsörja som har samlat sig på sjöbottnen, rör inte på sig så länge det är vinter. Den stora frågan är vad som händer när det blir vår och vårfloden sätter igång.

- Vart sprider sig den här giftiga sörjan då och kan man på något sätt stoppa det innan. Det är det här vi vill veta och göra något åt. Men för att rätt åtgärder ska kunna vidtas måste den information som publiceras vara mera aktuell och noggrannare, påpekar Hyvönen.