Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

My Lindelöf om sitt författarskap

Från 2013
Uppdaterad 14.01.2013 08:29.
My Lindelöf Skogen i mitt hus
Bild: Metha Skoog

Tisdagen den 15 januari får vi veta vem som vinner Rundradions lyrikpris, "Den dansande björnen" på 3 500 euro. Sju lyriker är nominerade till 2012-års pris, bland dem My Lindelöf och lyriksamlingen Skogen i mitt hus.

Såhär låter juryns karakterisering av diktsamlingen:

"I Lindelöfs lyrik har naturen alltid varit av central betydelse, och i "Skogen i mitt hus" uppgår diktjaget i naturen och blir en del av naturens kretslopp. Skogen är en närande liksom en tärande kraft, och skogen är också ett uttryck för det ogenomträngliga och förvildade språket som poetjaget brottas med. Ett centralt tema i diktsamlingen är rädslan för att falla och att förlora sig själv - i språket, i smärtan eller i sorgen."

Marit Lindqvist har träffat My Lindelöf för ett samtal om förfall och sönderfall i såväl språket som i naturen:

Sju lyrikverk är nominerade till Rundradions lyrikpris "Den dansande björnen" som delas ut i den 15 januari: debutanten Veera Antsalo och samlingen Sähkökatkoksen aikaan, J.K . Ihalainen och samlingen Tisle, My Lindelöf och Skogen i mitt hus, Maria Matinmikko och debutsamlingen Valkoinen, Mikki Myllylahti och samlingen Väylä, Heli Slunga och verket Orjan kirja samt Olli-Pekkas Tennilä och Yksinkeltainen on kaksinkeltaista.

Vid sidan av "Den dansande björnen" delar Rundradion också ut Översättarbjörnen till en framstående översättarbragd.

Samtliga kandidater till Den dansande björnen presenteras i Yle Yksi/Kirjakerho:

Kirjakerho: Tanssiva karhu 2012

Programmet är inte längre tillgängligt