Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ungdomar som hamnar utanför har allt gravare problem

Från 2013
Uppdaterad 14.01.2013 06:43.
Ung person som döljer sitt ansikte i en huva sitter på soffan
Bildtext Många som blivit mobbade i skolan har svårt att fortsätta sina studier efter högstadiet.
Bild: YLE

Det är allt svårare problem som ligger bakom ungdomarnas utanförskap. Det säger Bodil Malmsten som jobbar som specialungdomsarbetare och uppsökande ungdomsarbetare.

Totalt hjälper ungdomsarbetarna ungefär 130 unga personer i Borgå, och en del av dem har varken studieplats eller arbete. De flesta av dessa ungdomar är motiverade att studera eller jobba, men klarar de inte av det. Det kan bero på problem med den mentala hälsan, problem inom familjen, mobbning eller andra orsaker, säger Malmsten. Alla har sin egen historia och ungdomarna som hamnar utanför kommer från alla olika sociala klasser.

Enligt Malmsten har Borgå bra förutsättningar för lyckat ungdomsarbete. Samarbetet mellan socialen, ungdomsarbetarna, ungdomspsykiatrin och skolorna fungerar väl och eftersom Borgå är ganska liten stad försvinner ungdomarna inte i mängden. Alla andra stadiets skolor meddelar ungdomsarbetarna, om en ungdom avbryter sina studier.
- Vi som jobbar här har jobbat här länge, och vet vem vi ska ta kontakt med för att få ihop ett bra program. Vi erbjuder ingen färdiga paket, utan tittar på vad som passar för just den ungdomen, säger Malmsten.
Men det är svårt att hjälpa alla behövande, och på uppsökande ungdomsarbete räcker inte resurserna till, framför allt i svåra fallen där personen varit hemma i flera år.

Ungdomsarbetarna tvingar inte sin hjälp på någon, men det är få ungdomar som tackar nej till extra stöd. Förra året kontaktade uppsökarna ungefär 100 ungdomar. Tre av dem sa nej till hjälp.
- Om dem inte får dem här resurserna, hjälpen och stödet och aldrig får ett jobb eller aldrig får en utbildning, då kostar dem samhället jätte mycket, säger Malmsten.