Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Catherines officiella porträtt väcker känslor

Från 2013
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
Den första officiella bilden på hertiginnan Catherine av Cambridge
Bildtext Inbjudna står framför porträttet vid avtäckningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det första officiella porträttet på 31-åriga hertiginnan Catherine av Cambridge har avtäckts. Hertiginnan Catherine är gift med Storbritanniens Prins William.

Verket har väckt förtjusning och förbryllelse. Kritikerna säger att hertiginnan ser äldre ut och glimten ur hennes ögon är borta. Kritikerna påstår också att verket ser ut som ett foto, som har bildbehandlats.

Chefen för British Art Gallery har gått längst i sin kritik. Han säger att det är tur att hertiginnan i det verkliga livet inte liknar det officiella porträttet.

"Modernt verk"

Det brittiska nationella porträttgalleriets ägare Sandy Nairne är förtjust och tycker att målningen är ett fascinerande modernt verk. Porträttet finns till påseende i galleriet.

Galleriet beställde målningen då det blev klart att hertiginnan ska verka som galleriets beskyddare. Hon har själv sagt sig gilla porträttet.

Konstnären bakom porträttet, Paul Emsley säger för sin del att det är viktigast att motivet självt - hertiginnan - och hennes familj är nöjda. Familjen känner henne bäst, säger Emsley.

Wikipedia: Portrait of Catherine, Duchess of Cambridge

The Arts Desk: Catherine, Duchess of Cambridge, National Portrait Gallery

The Mona Kate: Catherine Duchess of Cambridge’s first portrait